29 серпня 2012 р.  відбулись перші зміни у складі окружних виборчих комісій Луганської області. Підставою для цього стала Постанова ЦВК № 645 від 29.08.2012 р.  

Зокрема, головою окружної комісії № 104 стала Первун Тетяна Антонівна, делегована Ліберальною партією України, яка  замінила на цій посаді  Туманян Валентину Миколаївну. Голова комісії Туманян Валентина провела перше засідання окружної комісії 28 серпня 2012 р., на якому не оголошувала про власні наміри піти з роботи в комісії. В інтерв’ю громадським спостерігачам ОПОРА пані Туманян Валентина повідомила що вона написала заяву за станом здоров’я і лікарі їй не радили працювати в ОВК.

Іншим цікавим фактом є досвід новопризначеної голови окружної комісії № 104 Первун Тетяни, яка у 2010 р. очолювала Луганську обласну територіальну комісію, в якій представляла Партію регіонів.

Згідно цього ж рішення ЦВК змінено голову окружної комісії № 105. Так, Тішина Ганна Юріївна, 1982 року народження – голова комісії, від Політичної партії «Народно-трудовий союз України» була змінена на Зеленську Валентину Миколаївну, 1942 року народження від цієї ж політичної сили. Голова окружної комісії 28 серпня 2012 р на першому засіданні  так само не оголошувала про власні наміри покинути посаду голови комісії.  В інтерв’ю громадським спостерігачам ОПОРА пані Тішина Ганна заявила, що відбулись звичайні зміни на більш досвідчену людину, однак вона так само буде працювати в ОВК № 105.  Більше того, Ганна Тішина повідомила нам, що вже подала документи і найближчим часом увійде до складу ОВК № 105 членом комісії від іншої політичної сили - партії «Молодь до Влади».

Новопризначена голова ОВК № 105 Валентина Зеленська була членом ОВК у 2004 р. від кандидата в Президенти України Віктора Януковича, головою окружної комісії на парламентських виборах 2007 р. від Партії регіонів, головою окружної комісії на виборах Президента України від кандидата в Віктора Януковича 2010 р. На виборах 2012 р. Валентина Зеленська так само залишиться головою ОВК, однак вже від іншої політичної сили – Народно-трудовий союз України

Головою виборчої окружної комісії № 106 є Халін Євген Володимирович, який представляє Партію регіонів в цій комісії. Зміни голови комісії в цьому окрузі не відбулись. Однак згідно того ж рішення ЦВК, був замінений заступник голови комісії. Замість мешканця Ялти Ігоря Красильникова заступником стала мешканка Сєвєродонецька Олена Тарасова. Її кандидатура подана на заміну тією ж партією «Братство». Але цікавим є факт, що  Олена Тарасова під час президентських виборів в 2010 році входила до складу окружної комісії від кандидата в Президенти  Віктора Януковича.

У виборчій комісії ТВО № 109 так само змінили заступника  голови комісії. Замість Ткачової Олени Федорівни, 1984 року народження, від Політичної партії «Народно-трудовий союз України» до складу комісії включена Левенець Зоя Іванівна, 1954 року народження. Саме пані Зоя Левенець очолювала окружну комісію в цьому окрузі на виборах Президента України 2010 від кандидата в Президенти України Віктора Януковича, була заступником голови окружної комісії від Партії регіонів на парламентських виборах 2007 р.

В окружній виборчій комісії ТВО № 113 згідно того ж рішення ЦВК партія «Народно-трудовий союз України» замінила члена ОВК  Плотнікова Ігора Леонідовича на Білу Ірину Вікторовну. Пані Ірина теж  має досвід співпраці з Партією регіонів, а саме на місцевих виборах 2010 р. була членом Сватівської районної територіальної виборчої комісії від Партії Регіонів.

Громадянська Мережа ОПОРА й надалі буде відслідковувати зміни до складу окружних виборчих комісій Луганщини та  минулого досвіду роботи новопризначених членів ОВК.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти