У Донецьку триває черговий етап з’ясування стосунків між представниками партії УДАР. 28 серпня обидві сторони протистояння провели прес-конференції, де спробували надати підтвердження вірності своєї позиції та правдивості фактів. Проте, замість того, щоб сісти за стіл перемовин та вирішити всі питання, спілкування та обмін «люб’язностями» відбувається виключно через публічні заходи та втручання третіх сторін

Хто і чому ображений?

Олександр Хряков, голова організації «Комітет виборців Донбасу», який затято став на захист Руслана Бойка, Сергія Окуня, Олександра Пальченка та Ігоря Марусенка зазначив, що «Кличко зовсім не на тих людей сперся, доручивши вести виборчу кампанію в Донецькій області». Пан Хряков звинуватив представників Донецького штабу партії в погрозах виключеним представникам, подвійному фінансуванні осередка, нечесному придбанні техніки, звільнення членів партії заднім числом тощо.  Також Олександр Хряков презентував аналітичну довідку про витрати на виборчу кампанію 2012 року, де зазначено, що на Донецьку область виділяється 2 млн 77 тис грн, які розподіляються по 215 грн на кожного виборця. Пан Хряков також наголошує, що він не виносить вироків, адже це справа прокуратури. Проте при цьому вкрай різко та непристойно висловлюється як про опонентів, так і про незалежні структури, що займаються спостереженням, такі як: Міжнародна місія спостереження за виборами 2012 в Україні «ENEMO», Громадянський Рух «ЧЕСНО», ДОО ВГО «Комітет виборців України» тощо.

За словами Руслана Бойка, зараз у партії УДАР немає рейтингу, він є лише у її лідера. «Сьогодні безмежний світовий авторитет Кличка люди на кшталт Фірсова намагаються «злити в унітаз». Ми цього зробити не дозволимо! Ми не вважаємо себе виключеними чи звільненими, ми як були так і залишаємось Радою Донецької партії УДАР», - проголосив пан Бойко. Він також зазначив, що вони вимагають звільнення Єгора Фірсова з посади та виключення з партії. У випадку, якщо Фірсов залишиться головою обласної організації та головою виборчого штабу партії, за словами Бойка, зі складу партії сьогодні готові вийти щонайменше чотири організації: Краматорська, Селідівська, Новогродівська та Маріупольська, які складають третину Донецької обласної організації.

Сергій Окунь зазначив, що наразі в Донецькій обласній організації нараховується не більше 30-40 членів партії. «Це ті люди, яких ми приймали до лав партії на загальних зборах ради партії згідно статуту. Рада партії жодного разу не збиралась, тобто решта осіб до партії були прийняті за особистим рішенням Єгора Фірсова. Тобто, 80-90% мажоритарщиків не є членами партії та не мають права йти на вибори», - наголосив пан Окунь.

Захищайтеся, панове!

Представники партії УДАР, депутати по мажоритарних округах, зазначили, що нічого не робитимуть зі своїми опонентами. Тобто, за словами депутата по мажоритарному округу №42 Шейко Вольги, вона та її колеги не опускатимуться до рівня дрібних чвар, які лише дискредитують партію, а не вирішують проблеми.

У свою чергу заступник голови Донецької обласної партії УДАР Денис Каплунов розкритикував дії колишніх однопартійців, назвавши їх провладною провокацією. «На конференції всі бачили пана Хрякова, який ніби модерував її, ставив якісь незрозумілі запитання, та перебивав ті нормальні питання, які люди намагалися ставити. Документи, які були надані, настільки смішні, адже протирічять самі собі, тобто все це робили нашвидкоруч. Наша позиція по цій прес-конференції та людях, які були на ній присутні, однозначна – за ними стоїть партія влади й це політична провокація. Додатком підтвердженням цього є відомий пан Хряков, який вів цю конференцію», - наголосив Каплунов.

Чи може на Донеччині з’явитися альтернатива?

Кожного разу перед виборами політичні сили, які представляють опозиційні стурктури стикаються на Донеччині з внутрішніми проблемами. Подібні конфлікти, які розсварювали донецьких опозиціонерів, спостерігалися впродовж попередніх років у становленні як партії «Наша Україна», так і БЮТ.

Як зазначає голова Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, будь-яка опозиційна сила, яка розпочинає свою роботу в Донецькій області завжди стикається з двома можливими шляхами розвитку подій. «Перша можливість – піти на перемовини з владою, й надалі явно або таємно домовлятися про характер ведення кампанії аж до розподілу результатів виборів по округах та виборчих дільницях. Друга стратегія – відкрите протистояння. І якщо альтернативна політична сила обирає саме другий шлях, то вона неминуче стає об’єктом дискредитації, різноманітних провокацій та іншої підривної діяльності, що спрямована на розкол», - розповів експерт.

Варто зазначити, що Олександра Хрякова можна назвати активним провладним провокатором. Адже будь-який проект, де задіяна ця людина, просто доводиться до абсурду. Остання його подібна активність була присвячена дискредитації Громадської Ради при голові Донецької обласної державної адміністрації. За словами Сергія Ткаченка, присутність Хрякова в ситуації з УДАРом може свідчити про те, що причини розколу партії з’явилися не зсередини, а ззовні. «На жаль, специфіка нашого регіону така, що більшість сил використовували у своїх роботі саме перший варіант свого розвитку. До речі, напередодні 2004 року, «Комітет виборців Донбасу» з’явився під егідою місцевої влади саме як альтернатива «Комітету виборців України», - зауважив пан Ткаченко.

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова
прес-секретар громадського спостереження ОПОРА
+380662701713
 
Олександр Клюжев
Координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України»  в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
+390958225319

Довідково:

Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів.