Напередодні свята Першого дзвоника прес-служба Одеської обласної організації ВО «Свобода» зробила повідомлення, що на нараді в управлінні освіти Приморської райдержадміністрації директорам місцевих шкіл в примусовому порядку дали вказівку зібрати 1 вересня першокласників та їхніх батьків і відвезти на зустріч з кандидатом в депутати від цього округу Сергієм Ківаловим.

В повідомленні також зазначалося, що батьків з першокласниками зустрічатимуть біля шкіл о 8:00 і на автобусах відвозитимуть на стадіон Одеської національної юридичної академії, президентом якої є Сергій Ківалов, де їм будуть вручені подарунки.

Цікаво, що голова облорганізації «Свободи» Павло Кириленко заявив, що збирають лише першокласників Приморського району, оскільки на цьому окрузі буде балотуватись Сергій Ківалов.

Вирішивши перевірити висловлені побоювання та звинувачення проти Сергія Ківалова, представник Громадянської мережі ОПОРА вирушив на вказаний захід.

Ще о восьмій годині біля стадіону зібралося чимало батьків з дітлахами, а вже через півгодини пройти по тротуару було надзвичайно складно не кажучи. Однак вчителі, мабуть маючи великий досвід проведення масових заходів, змогли організували навіть прохід шкільних колон – вони йшли попереду своєї групи високо тримаючи табличку із номером своєї школи. Організатори ж розмістили по стадіону таблички з номерами шкіл аби учасники свята знали де їм сідати.

По дорозі до стадіону дітлахів зустрічали веселі клоуни, які дарували дітям повітряні кульки із привітанням Сергія Ківалова, а також великі плюшеві ведмеді, які радо фотографувалися із дітлахами.

На стадіоні майже всі місця були вже заповнені, а люди все йшли і йшли. Тоді до батьків, що сіли разом із своїми родинами, почали підбігати жінки, які дуже наполегливо просили залишитись із дитиною комусь одному з них, а іншому – перейти в іншу частину стадіону. Люди неохоче розставалися із своїми родинами, однак подібні заходи дали свої результати – місце знайшлося для всіх.

Близько півдесятої розпочався сам концерт. На сцену вийшов сам Сергій Ківалов. У своєму виступі він привітав всіх дітей та їхніх батьків із цим чудовим святом. Більше того, він зробив дітям незвичний подарунок:

- Ось я передаю директорам шкіл сертифікати, а вони їх передадуть в школі дітям. Ці сертифікати через 11 років дасть змогу вступити до найкращого університету Одеси – Національного університету «Одеська юридична академія»! Так що поставте його рамочку і повісте на стіну, - порадив Сергій Ківалов, який є президентом цієї юракадемії.

Люди радо зустріли такий подарунок і гучно зааплодували. Разом з тим, Сергій Ківалов мав би знати, що ця обіцянка не може бути виконана, оскільки вступ до вищих навчальних закладів регламентується наказом Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і лише в невеликій частині – самими університетами. Тобто вступ відбувається на конкурсній основі, а не за бажанням ВНЗ чи його керівника...

Виступив на сцені і міський голова Олексій Костусєв. Він також привітав всіх присутніх зі святом і подякував Сергію Ківалову за організацію чудового свята.

При цьому по всій території стадіону були розміщені різноманітні плакати «Все лучшее – детям», «Первоклашки, веселитесь – С. Кивалов» і т.д.

Цікаво, що ні перед початком заходу, ні після його закінчення ні батьки, ні вчителі не могли відповісти на запитання громадського спостерігача чому привітання відбувається саме на стадіоні, а не як раніше - при школі. Єдине, що спало на думку респондентам, що можливо організатори хотіли зробити привітання першокласників більш масовим.

Взагалі ж, аналізуючи організацію та проведення свята, можна констатувати, що воно пройшло з порушенням закону «Про вибори народних депутатів України». Зокрема, був порушений принцип рівності можливостей кандидатів (через залучення адміністративного ресурсу), а також були порушені правила ведення агітації (непрямий підкуп виборців).

Разом з тим, самі діти, які політикою особливо не цікавляться, концертом залишились задоволені. Особливо їм сподобались мильні бульбашки та кольорові стрічки, які літали по всьому стадіону.

Одеса


Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.