Юрій Бова – кандидат по округу №162 від партії Наталії Королевської "Україна – Вперед!", міський голова міста Тростянець – про своє бачення виборчого процесу

Яка Ваша роль, як міського голови, в організації виборів? Ви будете допомагати в роботі виборчих дільниць?

 Дільниці ще офіційно не утворені, склад дільничних комісій не визначений. Відповідно, коли вони будуть утворені, ЦВК буде забезпечувати їх ресурсами. В межах виданих їм фінансових ресурсів вони повинні забезпечувати виборчий процес. Наше завдання сьогодні – тільки підготувати технічно приміщення. Приміщення для голосування ми зобов’язані забезпечити електроенергією, теплопостачанням. В одній із дільниць ми завершили будівництво котельні, бо раніше на цій дільниці було холодно. Ми повинні встигнути зробити ремонт, щоб людям було зручно, тепло, це дозволить нормально працювати комісії та виборцям нормально почуватися на цій дільниці. Також наше завдання забезпечити кабінки для голосування. У нас є житлово-експлуатаційне управління, яке виготовляє кабінки. Якщо потрібний слюсар, щоб встановити їх, ми присилаємо працівника. Все інше, особливо транспортне сполучення, вони вирішують самі. На моє переконання, жодна транспортна одиниця органів влади не повинна там бути в день виборів. Звісно, коли щось зламалося, коли є технічні нюанси, якщо в день виборів станеться така проблема, що не буде чим привезти з віддаленого мікрорайону, якщо будуть звертатися до нас, ми допоможемо. Але це не є нашим завданням. Тим більше, що я є кандидатом, беру участь у виборах, моє завдання, щоб жоден з працівників, жодна машина щоб, не дай Бог, не була десь у виборчих перегонах, бо можуть сказати, що це зловживання владою у особистих цілях.

Чи кандидати використовують державні установи для агітації?

Кандидати будуть зустрічатися з трудовими колективами – і в лікарні, і в інших закладах. Але, на моє переконання, і це записано в законі, якщо керівник допустив одного кандидата, він зобов’язаний допустити на аналогічні зустрічі всіх інших кандидатів. На мою думку, такі зустрічі повинні відбуватися не в робочий час, а під час обідньої перерви чи після закінчення робочого часу у бюджетних установах.

В новому законі є певні обмеження щодо проведення агітації в органах державної влади, органах самоврядування, щодо розміщення агітматеріалів. Я думаю, жоден з кандидатів не буде ризикувати такими питаннями, щоб його потім зняли з виборчих перегонів за порушення. Я буду проводити максимально зустрічі з людьми на вулиці, там де вони живуть. Тому що треба йти до людей, а не в бюджетну установу.

Якщо говорити про зустрічі з людьми, які теми Ви зачіпаєте? Що Ви хочете донести до людей?

Кожний кандидат і політична сила має, по-перше, сказати, що вона реально зробила за своє життя. Окреслити ті проблеми, які є сьогодні в суспільстві, які потребують вирішення і яким чином, завдяки набутого досвіду, кандидат планує змінити ситуацію в тому чи іншому населеному пункті. Але для кожного міста, села чи селища це окрема тема. Наприклад, є підприємство, яке успішно розвивається, і ми повинні говорити про ті питання, як їм далі розвиватися, можливо, якісь труднощі. Щоб не стримувати його подальший розвиток. А є підприємства майже банкрути, де нема в людей заробітної плати чи людей звільняють з роботи. Звісно, питання від кандидата має не просто стояти, що я вам забезпечу роботу. Жодний кандидат чи жодна партія не забезпечує безпосередньо роботою. Кандидат має розуміти, які треба змінити механізми державної підтримки чи регулювання розвитку бізнесу.

Оскільки я знаходжусь на роботі, ще не проводив зустрічей з виборцями. Тому ще є необхідність забезпечувати щоденне функціонування міста, а не агітувати за себе хорошого.

Тобто, Ви ще не почали кампанію?

Скажімо так, штаб працює, певні заходи робляться, але це робиться в позаробочій час або у вихідний день. А коли я вже буду бачити, що місто підготовлене, що питання підготовки до зими зняте, дитячі садки, школи увійшли в новий навчальний рік, тоді я вже зможу піти у відпустку і займатися спокійно виборчою кампанію.

Я розумію, що вже запізнююся, мої прямі конкуренти активно ведуть виборчу кампанію. Але є плюси, і є мінуси. На мене, як на міського голову, покладається, щоб місто було в нормальному стані, а з іншого боку, люди, на мій погляд, повинні голосувати сьогодні не за картинку в якомусь буклеті чи в газеті, а за людей, які реально щось можуть змінити в їхньому житті. Саме тому для мене більш важливо мати стабільний розвиток міста, аніж їздити по зустрічам, а взимку станеться якась аварія в міському господарстві.

Хоча, мої прямі конкуренти вже провели десятки зустрічей. До-речі, ще до того, як кампанія почалася, вони вже їздили і розповідали, які вони хороші і так далі.

Моя позиція: кожен, хто хоче, може спокійно агітувати в місті. Наприклад, до нас звернулася Об’єднана опозиція з повідомленням щодо проведення мітингу в центрі міста біля Круглого Двору з використанням звукового обладнання, музики. Цей захід проводила мій прямий конкурент на виборах. У них була пересторога, чи не заборонить їм влада, я особисто,  дозволив проводити цю зустріч. Бо є сьогодні у ЗМІ, в фейсбуці повідомлення, що влада організовує там ярмарки, щоб кандидат не виступав. У нас не було ніяких заборон. Ми повідомили органи МВС, що буде мітинг, щоб забезпечили громадський порядок, щоб не було ніяких сутичок. Даний кандидат провела абсолютно спокійно цю зустріч, до неї прийшли люди.

Так само комуністична партія ‑ по місту їздив автобус з мегафоном, озвучували якісь пісні, заклики голосувати. Хоча, законодавчі права у нас були припинити ці поїздки, бо вони ставали під будинком і у гучномовець кричали. Були дзвінки у міську раду, що вони заважають спати вдень пенсіонерам, що трохи завищений рівень шуму йде від них, але якби ми втрутилися і не дали їм це робити, були б звинувачення, що ми заважаємо агітувати. Можливо, це зіграло проти самої компартії, бо пенсіонери не підуть голосувати, яким не дали спокійно спати.

Чому Ви не втручалися?

В мене є таке прислів’я: „Дурь каждого должна быть видна”. Кожен виборець повинен побачити свого кандидата. Якраз заходи по обмеженню його виступів не дають повного уявлення про цього кандидата виборцю, і тоді він може зробить якийсь несвідомий вибір. Хай більше зустрічаються, хай більше спілкуються, хай виступають, це нормально. Чим більше буде інформації про політичні партії, про кандидатів, тим люди зможуть зробити більш виважений вибір.

Чи стикалися Ви з проявом чорного піару?

Проти мене буде йти чорний піар. Прихильники Партії регіонів не дуже щасливі, що я займаюсь тут діяльністю. В даному випадку через газету, якою опікується районна влада. В матеріалі про кандидатів по округу №162 я представлений в не найкращому світлі. Всі фотокартки зроблені в білих сорочках, усміхнені обличчя. У мене теж є офіційна фотографія, яку я подав у ЦВК, де я усміхнений, але спеціально береться фотокартка 2005 року, де кандидат не в білій сорочці, сумний погляд кудись там в підлогу. Коли говориться про кожного з кандидатів, про них говоряться хороші речі, де він працював, де він навчався і так далі. Декілька слів про те, що він хоче зробити. Наприклад, ось: «кандидат від опозиції, депутат обласної ради від партії „Фронт змін” добре знає ті проблеми, що турбують жителів округу». Говорячи про міського голову пишуть просто два слова: „Тростянецький міський голова”. Тобто, мер не знає проблем міста, мер не працює щоденно над їхнім вирішенням.

Це приватна газета?

У нас тут своя специфіка. Це копія газети районної державної адміністрації. Це приватна повна копія цієї газети. Тираж газети розбитий на дві частини. Одна частина називається „Новини Тростянеччини”, а приватна частинка із аналогічними матеріалами іде як „Новини Тростянеччини. Тиждень”. Один і той самий редактор, колектив, шрифт, фотокартки. Дві газети, але суть одна і та сама. Це зроблено для того, щоб показувати, що це незалежна газета. Пишуть про кандидата: „Освіта вища. Закінчила Харківський національний технічний університет, захистила кандидатську дисертацію. Кандидат технічних наук”. Так само про інших. Говорячи про мене, просто написали: „Освіта вища”. Хоча в офіційній автобіографії для ЦВК є дві сторінки, де я навчався, де проходив стажування, де отримав якісь додаткові навички. Але це коректно замовчується, а сильні сторони іншого кандидата показують максимально коректно, красиво. Є нерівноцінне подання інформації.

Крім того, є такі речі: кандидат від Партії регіонів два скликання був народним депутатом. За ці два скликання він змінив вісім фракцій. Кілька разів переходив із партії в партію. Про це немає жодного слова. Зате, говорячи про мене, сказали, що „політичні уподобання час від часу змінювалися. Перебував у лавах соцпартії, потім за власним бажанням вийшов з неї, потім балотувався на місцевих виборах від партії „Рідне місто”, і сьогодні член партії Наталії Королевської”. Тобто там, де кандидат від влади має більше переходів із одної партії в іншу, це красиво замовчується. А я дійсно був членом партії, але припинив у ній членство, бо Мороз пішов в коаліцію з Януковичем. Багато людей тоді вийшло з партії, в тому числі і я. Але цей вчинок, який по суті характеризує принциповість людини, показують, як дещо зовсім інше.

Якщо про інших кандидатів говориться про трудову біографію, пишуть певні слова з програми, по мені особисто нема нічого з програми, зате пишуть, що „судами притягувався до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства”. Хоча це дуже довга історія - фабрикація для того, щоб навісити на міського голову ярлик „корупціонер”, звинувачуючи в тому, що я володів акціями підприємства, будучи міським головою. При цьому не отримуючи жодних доходів, жодних дивідендів, жодного збитку міському бюджету, жодного використання бюджетного майна не було абсолютно. Це підприємство я заснував, коли ще був студентом. Навесні цього року Конституційний суд визнав неконституційною норму, яка вважає корупціонерами людей, які мають якісь акції і отримують дивіденди. Це не є корупція. Корупція – це коли незаконно використовується майно, розкрадаються кошти, беруться хабарі. Але пишуть, що корупціонер, що такий-сякий.

Я проходив три кампанії міського голови, я бачив як на мене робилися листівки з брудними звинуваченнями. Аналізуючи те, що відбувається, я бачу, що будуть максимально робити так, що в мене не буде зустрічей на деяких підприємствах, керівникам, можливо неофіційно, заборонять. Можливо, будуть інші заходи для того, щоб просто не дати мені донести свою точку зору. Я гадаю, що діюча влада зробить все, щоб я не потрапив у Верховну раду. Побачимо, як це буде робитися, але кампанія тільки починається. Хотілося б мати надію, що цим і завершиться, і кожен кандидат зможе розповісти про свої знання, здобутки, досвід, ідеї. Але зараз передчасно говорити.

Стосовно фінансового забезпечення Вашої кампанії, чи дозволяє воно вам охопити увесь округ?

У нас 171 виборча дільниця. Фізично на зарплату міського голови в мене таких ресурсів немає. Звісно, що політична партія, яка висунула мене кандидатом, буде допомагати, але нам порадили свою виборчу агітацію робити на зустрічах з людьми, а не на публікації дорогих матеріалів. Я сім років пропрацював, і люди, які живуть в Тростянці і навколишніх містах, знають мої підходи до вирішення проблем, знають, яким чином ми працюємо. Навіть при дуже обмеженому бюджеті міста, який навмисне в цьому році нам зробили таким. Це бюджет виживання… Ресурсів дуже-дуже мало, але справи про людину говорять краще.

 

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.