На всіх без винятку окружних виборчих комісіях Миколаївської області (виборчі округи № 127-132) на першому засіданні були відсутні до 30% членів комісій. В більшій мірі засідання пропустили представники політичних сил «РУСЬ єдина», «Руський блок», «Братство», «Руська Єдність» та «Єдина Родина».

У середу, 29 серпня, всі шість ОВК Миколаївщини провели свої перші засідання, тим самим розпочавши свою роботу по організації виборчого процесу.

Найгарячішою проблемою початку роботи стала явка: у 4 ОВК явка склала 12 членів, а в двох комісіях - 11. Однак кворум був, і засідання відбулися, незважаючи на відсутність у деяких комісіях голови, заступників та секретарів.

Партійна приналежність тотально відсутніх членів комісій була практично однаковою на всіх округах: це політична партія України «РУСЬ єдина», партія «Руський блок», партія «Братство», партія «Руська Єдність», політоб'єднання «Єдина Родина».

В ОВК № 128 (м. Миколаїв) на засідання не з'явилася 20-річна К. Харченко, голова комісії, квота кримської партії «Руська Єдність». Дівчина була безмірно здивована, коли дізналася, що ввірена їй ОВК № 128 знаходиться в Миколаєві, а не в Києві, де вона постійно проживає. Члени комісії склали Акт, і, швидше за все, за відсутності К. Харченко на сьогоднішньому засіданні, комісія отримає нового голову.

Замісник голови ОВК № 129 (м. Миколаїв) В. Нємов від партії «Єдина Родина» не встиг прибути з Києва до Миколаєва — засідання пройшло без його участі.

В ОВК № 130 (м. Баштанка) так і не відшукали секретаря, який представляє політичну партію «Coюз aнapxіcтів Укpaїни». Телефон В. Тарасенко, зазначений у реєстраційних документах, виявився зареєстрованим зовсім на іншу людину, тому голові комісії так і не вдалося зв'язатися з секретарем ОВК № 130. Також один із членів комісії, представник УНП відмовився працювати в ОВК.

Не вдалося зв'язатися голові ОВК № 131 (м. Вознесенськ) зі своїм заступником Н. Мусаловою, яка проживає в Криму. Вона не відповіла ні на один телефонний дзвінок.

В ОВК № 132 (м. Первомайськ) адміністрував роботу тільки голова від УНП В. Микитюк. Відшукати замісника голови, кримчанку від партії «Руський блок» С. Мамбетову і дочекатися секретаря-киянина В. Степанова («Братство») не представилося можливим. В. Степанов не зміг приїхати на перше засідання, а С. Мамбетова весь час перебувала «поза зоною доступу».

70 з 108 членів окружкомів прийняли присягу і приступили до організації виборчого процесу, поки що, переважно в голих стінах і за відсутності оргтехніки.

У Вознесенську крім інших виникла ще одна проблема - адреса ОВК № 131 не відповідає адресі, вказаній на сайті ЦВК. Насправді ж перше засідання окружкому проходило за адресою: м. Вознесенськ, Площа Центральна, 1, 3 поверх, малий зал виконкому. За словами голови окружної комісії - Раїси Солодаєвої, причина розбіжності адрес в тому, що мерія м. Вознесенськ не підготувала традиційне місце проведення всіх виборів - міський Будинок культури.

На перших засіданнях комісій представники місцевої влади рапортували про достатнє матеріально-технічне забезпечення роботи ОВК.

На думку спостерігачів від «ГМ ОПОРА», краще всього в Миколаївській області до роботи ОВК підготувалася Ленінська адміністрація м. Миколаєва (голова Гранатуров Юрій Ісайович).

Слід зазначити, що перші засідання окружних комісій пройшли в основному в спокійній обстановці. Тільки в Первомайську перед початком роботи віце-мер Ірина Мезенцева зажадала від уповноваженої особи ВО «Батьківщина» Олени Волинської прибрати наклейки «Україні - волю!» з автомібіля, припаркованого у дворі мерії. Свою вимогу віце-мер мотивувала тим, що двір міськвиконкому є територією ОВК № 132, а значить, будь-яка агітація на асфальті заборонена Законом. Опозиціонерка категорично відмовилася знімати плакати. Представник партії і першотравневої мерії залишилися при своєму, як і плакати на автомобілі.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.