До громадських спостерігачів ОПОРИ у Полтавській області звернулося одне з рекламних агентств зі скаргами на методи політичної агітації місцевого осередку Всеукраїнського Об'єднання «Свобода», представники якого, неузгодженим ні з ким розміщенням своїх матеріалів, заважають рекламникам займатися нормальною підприємницькою діяльністю.

«Це відбувається вже не вперше, - говорить власник рекламної агенції Дмитро Борисович. - На наших рекламних площинах вказаний телефон, за яким з нами можна зв'язатися, та інформація про те, що самовільно клеїти рекламу заборонено. Замість цього, ВО «Свобода» несанкціоновано розміщує свою рекламу, причому нахабно заклеюючи оголошення наших клієнтів. Заклеєні  практично всі наші носії, причому на кожному по 3-4 однакові об'яви. Ми пробували зв'язатися з представниками ВО «Свобода» за вказаним в їх оголошеннях номером, але за повідомленням оператора «Інтертелеком» даний номер відключений або не існує».

Ще у березні цього року Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради було прийняте рішення «Про визначення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації під час виборів народних депутатів України в 2012 році на території міста». У цьому документі чітко визначені місця для розміщення агітації, які перекривають увесь Кременчук і дають змогу переважній більшості кременчужан ознайомитися з партіями та претендентами на місця у Верховній Раді.

Додамо, що у вказаному рішенні виконкому передбачено, що для розміщення виборчих матеріалів використовуються спеціальні конструкції, а не ті, що належать приватним підприємцям. Розповсюдження ж виборчої агітації не на визначних носіях, знову ж, може стати предметом судового оскарження. 

Полтавщина

За коментарями звертайтесь:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ - це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.