Спостерігачі за парламентським виборами від Громадянської мережі ОПОРА відвідали перші засідання окружних виборчих комісій у Львівській області. Серед найхарактерніших особливостей – відсутність повного складу комісії на засіданнях, брак досвіду організації виборчого процесу у членів ОВК та затримки з матеріальним забезпеченням.

Зібрати кворум

Слід відразу зазначити, що усі засідання відбулися у відповідні терміни, як цього вимагає закон – не пізніш, як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення. Таке рішення ЦВК прийняла своєю постановою №604 від 26 серпня 2012 року.

Проте, зібратися членам більшості ОВК Львівщини на перше засідання виявилося нелегко. Загалом по області є типовою ситуація, коли на засідання не з’явилося до 45% членів ОВК. Кількість членів, присутніх на засіданнях, коливалася в межах 10-14 осіб з 18, чого було достатньо для кворуму. За словами головуючих на засіданні, відсутні - це передусім вихідці зі східних областей, Криму чи столиці, тому не змогли вчасно доїхати чи взагалі не зацікавлені в тому, аби працювати в окружних комісіях в нашому регіоні. Зазвичай до цих людей не змогли додзвонитися за номером телефону, отриманим у ЦВК – вони не брали слухавку або їхній номер був неактуальним. Про небажання бути членом ОВК свідчать заміни, які політичні партії подають до ЦВК.

Передусім таке мале представництво на першому засіданні є наслідком жеребкування, яке проводили у ЦВК для визначення складу окружних виборчих комісій. Так, здебільшого керівні функції ОВК Львівщини покладено на представників політичних партій, які не працюють у цьому регіоні та не є відомими пересічному мешканцю області - «Єдина Родина», «Руська Єдність», «Союз анархістів України», «Молодь до ВЛАДИ», Ліберальна партія України та інші. В результаті, більшість з них не приступили до виконання своїх повноважень члена ОВК. До прикладу, на перше засідання ОВК №117 (Франківський район Львова) не з’явилася голова комісії від «Союзу анархістів України», ОВК №116 (Залізничний район Львова) – голова від «Єдиної родини», ОВК №124 – голова від «Єдиної родини», ОВК №119 (Броди) – заступник голови від «Руського блоку» та секретар від партії «Русь єдина» і т.д.

Забракло досвіду

Серед членів ОВК, які все-таки були присутніми на першому засіданні, не всі мають необхідний досвід роботи на виборах. Як розповідають самі члени ОВК, багато з них подавало свої кандидатури на посаду члена ДВК чи навіть спостерігача від партії. Тому, дехто з них відмовилися, коли почули, що мають стати членами ОВК, розуміючи відповідальність, яка на них лежатиме, інші – вчитимуться в процесі.

Наразі, у комісії №115 (Сихівський район Львова) на першому засіданні, де був відсутній голова, заступник передав право головувати секретарю, оскільки той був набагато обізнанішим у процедурах. На засіданні ОВК №122 (Яворів) через те, що голова ОВК не знала, як вести засідання та як організувати роботу, періодично засідання вели різні члени ОВК, підказуючи голові, що потрібно робити. Траплялися також ситуації, коли члени забували паспорти або приходили з ксерокопіями (ОВК № 116, 118), через що їм було відмовлено у наданні права скласти присягу. Як бачимо, за таких обставин найчастіше більш досвідчені члени ОВК беруть на себе ініціативу на засіданнях, решта ж залишаються пасивними та ризикують перетворитися на тих, хто голосуватиме за вказівкою.

Додамо лише, що не лише членам ОВК забракло досвіду. На перше засідання ОВК №122 (Яворів) через власну провину не були допущені довірена особа кандидата, уповноважена особа від політичної партії та двоє громадських спостерігачів від партій. Усі четверо не мали при собі посвідчень, які б підтверджували їхній статус. Також на деяких засіданнях були присутні по двоє уповноважених осіб від однієї політичної сили, що порушує п. 2 ч. 3 ст.34 Закону України «Про вибори народних депутатів» (ОВК №117, 122, 125).

Серед столів та стільців

Більшість приміщень, в яких доведеться працювати окружним комісіям, хоч і відповідають вимогам ЦВК (постанова від 26 січня 2012 року № 18), проте знаходяться у незадовільному стані. Зазвичай у приміщенні знаходяться лише столи та крісла. Райадміністрації у Львові та районні державні адміністрації області обіцяють виправити ситуацію до наступного засідання ОВК, зважаючи на те, що перші засідання організовувалися похапцем.

Чи не єдина ОВК, яка цілком задоволена наданим приміщенням, - це ОВК №117 (Франківський район Львова). За словами заступника голови, це найкраще приміщення, в якому йому доводилося працювати за останні десять виборів різних рівнів. Натомість, його колега з сусіднього ОВК №115 на відведене приміщення скаржиться. Кімнати, в яких працюватиме комісія, знаходяться у колишній будівлі Сихівської райадміністрації. Оскільки РА переїхала ще минулого року, то наразі ОВК не має навіть необхідних меблів.

До слова, вивіски на будівлях про знаходження ОВК відсутні у всіх без винятку округах. Що стосується оргзабезпечення, необхідного для роботи комісій, то станом на 29 серпня в ОВК Львівщини не проведено телефонні лінії та Інтернет, відсутні сканери, принтери та інше обладнання. Проте, це питання обіцяють вирішити уже найближчим часом.

Ірина Швець,
Прес-секретар кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012,
Громадянська мережа ОПОРА
063 628 68 40