У 120 мажоритарному виборчому округу Львівщини, який включає Городоцький, Мостиський та Самбірський райони, знову розповсюджують «Нашу Батьківщину» – вже добре відому місцевим експертам та журналістам (але не виборцям округу) «джинсову» газету.

Газета

У першу чергу, газету використовують для обману виборця. Більшість людей округу, включно з тими, хто розповсюджує її у населених пунктах, вважають цю газету офіційним виданням ВО «Батьківщина». Проте, при пошуку в державному реєстрі засобів масової інформації за назвою видання «Наша Батьківщина» знаходимо дві газети. Одна – зареєстрована обласною організацією ВО «Батьківщина», інша – журналістом Василем Семеном. Тобто, по суті, газета Семена – клон, але формально юридичних претензій до видавця немає – видання офіційно зареєстроване. У останньому ж номері газети-клона від 29 серпня 2012 року знаходимо замовні статті на кандидата від опозиції Тетяну Чорновол. Цікаво, чи не викликає у читачів подив те, що газета ВО «Батьківщини» так нещадно критикує свого таки кандидата?

Випуск №35 газети

Так, в випуску газети №35 на 1 та 4 сторінках публікується стаття з назвою «Чи варто вибирати журналістів у парламент». В ній спочатку розповідається про журналістів, які свого часу почали займатись політикою, але отримали переважно негативний імідж на заході країни (Михайло Батіг, Ганна Герман, Володимир Ар’єв та ін.), що має показати начебто неспроможність журналістів бути парламентарями.

Чорний піар

Після цього, в статті знаходимо безпосереднє «замовлення» проти Тетяни Чорновол, а саме: Андрій Шкіль, який не користується популярністю у виборців, на свій колишній округ (обраний до ВРУ у  2002 року у цьому ж окрузі) «немовби, від об’єднаної опозиції, заслав свого колишнього працівника, журналістку», «Таню лобіюють до Верховної Ради відомий зрадник Тимошенко…Андрій Портнов та житомирський рейдер Сергій Пашинський», «Для підсилення команди на цей округ №250[1] кандидатом у депутати послано також «тушку» Івана Деньковича, який за гроші компроментуватиме найбільших конкурентів Тетяни Чорновол…». Далі цитуються виступи Чорновол з львівських Прес-клубу та ZIKу у такий спосіб, щоб переконати читача в тому, що вона як кандидат не зможе допомогти виборцям округу. Й насамкінець – візуальна картинка, що показує клоуна, який хоче пройти до Верховної Ради.  Швидше за все, за задумом авторів під маскою клоуна виборець би мав розгледіти кандидатку Чорновол.

Віталій Андрушко,
спостерігач за парламентськими виборами у ВО №120.

За коментарями звертайтесь:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.


[1] Помилка або необізнаність журналістів газети з округом, оскільки Городоцький округ має №120.