"Законодавець заклав можливість масових порушень у день голосування", - б’є на сполох Віталій Швед, який був головою Хмельницької ТВК по виборах депутатів міської ради і міського голови 2010 року.

Віталій Швед вважає, що у Законі України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року №4061 криються потенційні загрози порушень та зловживань у день голосування. Віталій Швед був у керівництві окружної виборчої комісії в обласному центрі під час трьох парламентських виборів. За квотою ВО «Батьківщина» його й тепер розглядали як претендента на посаду голови ОВК одномандатного ВО №187 з центром у Хмельницькому. Однак наразі ця партія не представлена в цій окружній виборчій комісії.

Як зауважив Віталій Швед, у 80-й статті Закону є розбіжності, які стосуються форми і тексту виборчого бюлетеня для голосування. Зауважень щодо їх усунення немає й у постанові Центральної виборчої комісії №83 від 8 травня цього року, якою вона схвалила пропозиції щодо вдосконалення Закону «Про вибори народних депутатів України».

Так, у частині третій статті 80 йдеться: «Виборчий бюлетень повинен містити назву та дату проведення виборів депутатів, позначення (загальнодержавний чи одномандатний) виборчого округу, номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, а також позначені місця для печатки дільничної виборчої комісії».

Тим часом у частині шостій цієї ж статті чітко зазначено вимоги до контрольного талона, який є частиною бюлетеня. Окрім продубльованої інформації про назву та дату виборів, позначення виборчого округу, про номери округу й виборчої дільниці, на ньому мають бути позначення «місця для номера, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці, підпису виборця, який отримує виборчий бюлетень, прізвища, ініціалів та підпису члена дільничної виборчої комісії, який видаватиме виборчий бюлетень.».

"Тобто, відсутність у тій частині бюлетеня, яка видається виборцеві, прізвища, ініціалів та підпису члена дільничної виборчої комісії, який видаватиме виборчий бюлетень, позбавляє його ознак документа суворої звітності, як то прописано вже у сьомій частині статті 80 Закону «Про вибори народних депутатів України, - б’є на сполох голова Хмельницької ТВК Віталій Швед. – Адже відкриваються можливості тиражувати бюлетені на аркушах, заповнювати їх поза межами дільниць, а потім вкидати в урни, виносячи справжні.".

До речі, аналогічні статті у чинних Законах «Про вибори Президента України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не мають розбіжностей щодо даних про члена дільничної виборчої комісії, який видаватиме виборчий бюлетень.