Засідання чотирьох окружних виборчих комісій на Волині у середу, 29 серпня, пройшли із перешкодами. Виникали проблеми як із зібранням кворуму, так і з матеріально-технічним забезпеченням. Ні ЦВК, ні місцеві органи влади належним чином не підготували умови для роботи виборчих комісій.

29 серпня був останнім днем, коли окружні виборчі комісії згідно Закону мали провести свої засідання. Усі волинські ОВК виконали це завдання, хоч не без проблем. Зокрема основними перешкодами на початку роботи ОВК були:

  • неможливість зібрати на засідання всіх членів ОВК через значну кількість осіб-членів комісій, що проживають за межами області;
  • відсутність чітких інструкцій та порад від ЦВК щодо правильної організації засідання комісій (в ОВК не було навіть примірників закону);
  • непідготовленість приміщень для роботи окружних виборчих комісій.

Виборчий округ № 19

Отож, у середу на перше своє засідання зібралась ОВК виборчого округу № 19, що розташована в місті Володимирі-Волинському. На засіданні були присутні 12 членів комісії з 18. Усі без винятку склали присягу. За відсутності секретаря ОВК, представника політичної партії «Братство», який проживає в АР Крим, протокол засідання вів один із членів комісії. Інші п’ятеро відсутні члени ОВК теж мешкають поза межами області.

З проблем, що виникли у цієї ОВК – непідготовленість приміщення для роботи комісії. Так, згідно постанови ЦВК виборча комісія повинна працювати у приміщенні Володимир-Волинського районного будинку культури, але кімнати для ОВК досі не приведені у робочий стан: відсутні меблі та телефонний зв'язок. Через це засідання ОВК відбувалося в приміщенні Володимир-Волинської райдержадміністрації.

Виборчий округ № 20

Скликання засідання окружної виборчої комісії ВО № 20 у місті Горохові дуже нагадувало детектив. Через те, що голова комісії та його заступник мешкають у Кіровоградській області та в АР Крим, то нікому було зібрати засідання. Як ми вже писали раніше, спочатку на засідання ОВК членів комісії скликала особа, яка на той момент до комісії жодного відношення не мала. Згодом ініціативу скликання комісії взяв на себе один із членів ОВК, завдяки якому норму закону про проведення в триденний строк першого засідання було дотримано.

Ще однією проблемою стало зібранням кворуму комісії, оскільки загалом аж 6-ро з 18 членів ОВК проживають не у Волинській області. Через це час проведення засідання постійно переносився. Спочатку була інформація, що комісію скликають на 14:00 29 серпня, потім на 15:00, пізніше – що взагалі перенесли на ранок 30 серпня, а зібралися, нарешті, о 18:00 29 серпня. На засідання ОВК прибуло 10 членів, притому  нікого з керівного складу комісії не було. Члени ОВК обрали із присутніх головуючого і секретаря засідання та склали присягу. Однак через різночитання норми закону про необхідну кількість осіб для складення присяги, члени ОВК далі роботу не продовжували та розійшлися, чекаючи подальших вказівок з ЦВК та заміни керівників комісії.

Виборчий округ № 21

Засідання ОВК ВО № 21 відбулось 28 серпня. Про нього спостерігачі ОПОРИ вже повідомляли раніше.

Виборчий округ № 22

Засідання ОВК ВО № 22 проходило більш спокійно. Відбувалось воно в приміщенні Луцької міської ради, де і буде працювати далі ОВК. Участь в засіданні взяло 11 осіб з 18 членів ОВК. Однак, і тут був відсутній голова комісії, а також секретар, тому засідання вела заступниця голови ОВК. За інформацією, озвученою ОВК, всі 7 відсутніх осіб - мешканці інших областей. Під час засідання всі присутні члени ОВК прийняли присягу і домовились про чергування упродож четверга та п’ятниці.

Виборчий округ № 23

Друга спроба провести засідання ОВК виборчого округу № 23 була вдала. В засіданні взяло участь 11 членів комісії. Всі вони склали присягу. Однак в ОВК відсутнє необхідне обладнання для роботи. Що цікаво, на засіданні був присутній представник СБУ, якому комісія надала дозвіл на присутність.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.