Вранці 28 серпня громадські спостерігачі ОПОРИ намагалися потрапити на перше засідання окружної виборчої комісії №146, що у місті Кременчук Полтавської області. За адресою, яка була вказана як адреса ОВК, нікого не було, натомість чергова  нам запропонувала ключі від  приміщення ОВК для більш комфортного очікування.

Перше засідання окружної виборчої комісії №146, що включає Крюківський та частину Автозаводського району міста Кременчука, мало відбутися 28 серпня у приміщені Будинку дитячої та юнацької творчості, що відповідає переліку місцезнаходження окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, який опублікований на сайті ЦВК. Але завітавши до цього приміщення, першим з ким знайомляться відвідувачі – це чергова Будинку творчості, яка повідомляє, що нікого тут не має і коли будуть не зрозуміло, але якщо є таке бажання, то вона може надати ключі від приміщення ОВК для більш комфортного очікування.

Все ж таки громадським спостерігачам вдалося вивідати інформацію про час засідання комісії та потрапити на нього. Варто зауважити, що цієї інформації у вільному доступі не було, ніяких повідомлень у засобах масової інформації чи на інформаційному стенді ОВК про початок її робот також не було розміщено, тому для охочих слідкувати за роботою комісії потрібно мати сильну волю.

У самому засіданні ОВК взяли участь лише 13 з 18-ти членів, до п’ятьох відсутніх, троє з яких проживають у Криму, просто не змогли додзвонитися та сповістити про необхідність приступити до роботи.

Після першого засідання голова комісії Євгеній Габелко, представник від Християнсько-демократичної партії України, повідомив, що буде відмовлятися від посади голови окружної виборчої комісії зважаючи на те, що він не може виконувати ці обов’язки через стан здоров’я (для довідки, панові Габелкові 80 років), але він готовий виконувати обов’язки простого члена комісії.

Уже 29 серпня секретар комісії у неофіційному спілкуванні зі спостерігачам ОПОРИ повідомила, що вона має такі ж наміри як і голова ОВК. На наше питання щодо партії, яку вона представляє, секретар розгубилася та змогла сказати лише те, що писала заяву у приміщенні по вулиці Першотравнева на другому поверсі.

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.