Під час свого першого засідання 29 серпня окружна виборча комісія 201 округу одностайно визнала дії кандидата у народні депутати від Партії регіонів Віталія Михайлішина щодо окремих методів проведення ним передвиборчої агітації такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів. Окружна виборча комісія зобов’язала Віталія Михайлішина утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації.

Таке рішення ОВК прийняла за результатом розгляду скарги уповноваженої особи від політичної партії ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука. Зокрема, в скарзі зазначено: «Михайлішин В. М., після реєстрації його кандидатом у народні депутати України, систематично порушує виборче законодавство при здійсненні своєї передвиборчої агітації», а також наведені приклади таких порушень, що стосуються використання кандидатом та секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішином об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради для передвиборчої агітації.

Відео, на якому Олексій Каспрук зачитує скаргу: 

Під час розгляду скарги член окружної виборчої комісії Юрій Івашин (суб’єкт подання – фракція Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА») запропонував таке формулювання рішення з приводу скарги: «Визнати описані в скарзі дії такими, що не відповідають законодавству України про вибори народних депутатів. Зобов’язати кандидата в народні депутати по виборчому округу №201 Михайлішина Віталія Михайловича утриматися від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації». Рішення із таким формулюванням було підтримано одностайно усіма присутніми членами комісії.

Відео, на якому член окружної виборчої комісії Юрій Івашин пропонує формулювання рішення ОВК з приводу скарги: 

Під час розгляду цієї скарги за відсутності самого кандидата Віталія Михайлішина самовільно слово намагався узяти радник Чернівецького міського голови Роман Довгалюк, який згідно зі статтею 34 Закону України «Про вибори народних депутатів України» взагалі не мав права бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії, так як дозволу чи запрошення виборчої комісії він не мав, і рішення про його допуск на засідання теж не приймалося.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан
063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.