Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували порушення виборчого законодавства під час першого засідання окружної виборчої комісії у 205 виборчому окрузі, а також низький організаційний рівень підготовки до цього заходу. Зібрання відбулося 28 серпня 2012 року у приміщенні залу засідань Чернігівської міської ради.

Так, на засідання прибули 13 з 18 членів комісій. Серед відсутніх – заступник голови ОВК Володимир Акмажов, представник Всеукраїнського політичного об’єднання "Єдина Родина" та секретар Анатолій Крамаренко, представник політичної партії "РУСЬ ЄДИНА". На запитання стосовно причин їх відсутності голова комісії Валерій Солдатов вказав неможливість встановлення контакту за вказаними номерами телефонів. Така ситуація призвела до перенесення вирішення низки актуальних питань на наступне засідання.

Не вдалося прийти до згоди і в питанні комплектування посад спеціалістів та технічних працівників, які мають організаційно, юридично та технічно забезпечувати роботу виборчої комісії. Запропонований головою комісії кандидат на посаду системного адміністратора не мав відповідної технічної освіти та підтвердженого документально досвіду роботи в цій сфері.

В той же час, крім низького рівня підготовки до проведення засідання, був також зафіксований факт порушення виборчого законодавства в частині порушення режиму присутності на засіданні осіб, які не мають бути присутніми на засіданні комісії без дозволу і запрошення.

Так, засідання комісії відкрив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради - керуючий справами виконкому Станіслав Віхров. Він зачитав витяг з постанови ЦВК про створення окружної виборчої комісії та представив членів комісії. Протягом всього часу роботи комісії пан Віхров був присутній і додатково брав слово у питанні матеріально-технічного забезпечення роботи ОВК. Також під час обговорення режиму роботи посадовою особою місцевого самоврядування вносились окремі пропозиції членам комісії.

Необхідно відмітити, що перебування представника міськвиконкому на засіданні не було належним чином процесуально оформлено. Згідно з ч. 3 ст. 34 Закону України «Про вибори народних депутатів України» посадова особа місцевого самоврядування не входить до переліку осіб, які мають право перебувати на засіданні без дозволу чи запрошення. Частина 4 статті 34 вказаного закону передбачає, що така особа може бути присутня на засіданні тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні цієї комісії. Відповідного рішення члени ОВК не приймали.

З цього приводу голові ОВК було зроблено зауваження Олегом Русіним, довіреною особою кандидата в народні депутати по 205 округу Валерія Дубіля.

Ольга Різенко
прес-секретар

За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко,
координатор кампанії громадського спостереження
за парламентськими виборами мережі ОПОРА у Чернігівській області
0931048991
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.