Інформаційна газета Судакської міської ради "Судакські вісті" почала активно писати про Партію регіонів та її кандидатів у  депутати. Три останні випуски цієї газети висміюють Об’єднанну Опозицію "за її безглузді вчинки" та вихваляють Партію Регіонів за "її спроможність зробити життя громадян кращим"

У номері № 31 (318) від 3 серпня на першій шпальті видання знаходиться велика стаття "Регіонали зробили ставку на економіку, а опозиція здала Крим без бою". У цьому матеріалі описані всі плюси майбутнього, якщо на виборах переможе Партія Регіонів. По-перше, на цей раз в програмі менше передвиборчого популізму, ніж можна було очікувати. Регіонали у властивій їм манері зосередилися на економічних маркерах, які дуже легко буде перевірити. Наприклад, середню зарплату по країні вони обіцяють підтягти до еквівалента сьогоднішньої 1 тисячі доларів.

sudak_31-2012-1

Про опозицію читаємо негативну інформацію. В першій частині списку опозиції виявилася добре знайома кримчанам депутат ВР автономії Олександра Кужель по округу №22 та генерал Геннадій Москаль по округу № 32.

У статті повідомляється про те, що "опозиція примудрилася «кинути» навіть своїх політичних партнерів в особі меджлісу", виставила тільки технічних кандидатів на мажоритарних округах, а всі її лідери сховалися в списки.

У номері 32 (319) від 10 серпня починається рекламою статті "Працювати, працювати, працювати! На благо Криму". Нижче опублікований матеріал про підписання Меморандуму про чесні вибори, в якій зазначено, що 6 серпня в Сімферополі відбулося підписання Меморандуму про чесні та демократичні вибори, ініціатором якого виступив глава найчисленнішої політичної сили Криму Анатолій Могильов.

Також зазначено, що представники опозиційних політичних сил проігнорували підписання меморандуму, що може свідчити про їхню відмову вести чесну боротьбу на майбутніх виборах.

sudak_32-2012-1

Закон «Про вибори народних депутатів України» в статті 11 «Виборчий процес» пункті 5 зазначає свободу передвиборної агітації і рівний доступ усіх кандидатів та партій (блоків) до ЗМІ незалежно від їхньої форми власності, крім ЗМІ, які належать політичним партіям. Пункт 6 підкреслює, що виборчий процес здійснюється на основі неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Стаття 66 «Форми і засоби передвиборної агітації» пункт 4 зазначеного закону зазначає, що фінансова підтримка заходів партією або кандидатом у депутати може бути здійснена тільки за рахунок коштів виборчого фонду відповідної партії (блоку).

Газета є власністю Судакської міської ради, де не було позначено, що це передвиборна реклама, що є обов’язковим для проведення агітаційної кампанії у ЗМІ. Можна зробити висновок, що використовуються бюджетні кошти на користь передвиборчих заходів Партії Регіонів.

Довготерміновий спостерігач
в АР Крим
Анна Смирнова
За коментарями звертайтесь:
Ренат Умеров
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в АР Крим
0505382803

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.