23 серпня відбувся День міста у Харкові. Його святкування завжди проходить багатолюдно та масово. Чим, звісно, не могли не скористатись партії та кандидати в народні депутати. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА промоніторили деякі заходи на предмет агітаційної діяльності та порушень діючого законодавства.

На покладання квітів до постаменту Маршала Жукова завітали голова райадміністрації Фрунзенського району Тетяна Топчій з кандидатом по 171 округу від Партії регіонів Іриною Горіною. Одразу після їх відвідин біля пам’ятника роздавали агітлистівки від опонента Ірини Горіної – кандидата-мажоритарника від КПУ Віталія Шелехова.

Біля Меморіалу Слави було чимало людей із прапорами Партії регіонів, СПУ, політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» та КПУ. Активісти останньої навіть встигли до початку заходу організувати роздачу газети «Красное знамя» на вході до меморіального комплексу. Значну перевагу над своїми опонентами мали кандидати-мажоритарники від Партії регіонів. Валерій Писаренко (ВО № 168), Ірина Бережна (ВО № 169), Ірина Горіна (ВО № 171), Володимир Мисик (ВО № 172), Анатолій Денисенко (ВО № 173), Євгеній Мураєв (ВО № 181) ні на крок не відходили від керівництва міста та області.

news_25.08_Kharkivska_obl_2

В цей час на вулиці 23 серпня біля пам’ятнику «Солдату-визволителю» покладання квітів затримувалося. Чи то через те, що тривав процес наклеювання букв на п’єдестал реконструйованого пам’ятника «Воину-освободителю Харькова», чи то через те, що «патрони» реконструкції – мер міста Геннадій Кернес та кандидат-мажоритарник від Партії регіонів по 168 округу Валерій Писаренко – не встигли виїхати з Меморіалу Слави. Не зважаючи на це, на площі на повну вже велася агітація. В наметі «Валерий Писаренко. Вместе победим» два агітатори роздавали Георгіївські стрічки із французькими шпильками та листівками «Валерий Писаренко. Спасибо за победу!». Самі активісти за традицією були одягнені в футболки «від Писаренка». Цього разу спереду на них був портрет дитини, яка виводить «Спасибо за победу», а ззаду напис «Валерий Писаренко. Вместе победим».

Перед проведенням заходу біля пам’ятнику «Солдату-визволителю» представники Об’єднаної опозиції провели мітинг за участю своїх кандидатів-мажоритарників: Ігоря Балути (ВО № 168), Олександра Кірша (ВО № 169), Кирила Храпка (ВО № 171), Олександра Світличного (ВО № 172), Івана Варченка (ВО № 175). На ньому «партія-визволитель від окупантів 21 сторіччя» закликала до «вигнання бандитських окупантів під синіми прапорами».

Коли мітинг Об’єднаної опозиції розійшовся, а букви на пам’ятнику були доклеєні, на площу перед «Солдатом» з запізненням на годину прибули міський голова та висуванець-регіонал. По завершенню їх виступу естафету заходів біля «Воїна-визволителя» перейняла Соціалістична партія України. Її представники влаштували тематичну фотовиставку до Дня визволення міста та роздавали бажаючим партійну газету «Проспект правды».

Серед порушень діючого законодавства в цей день превалювала агітація з використанням службового становища. Керівники міста та області усюди, де побували, брали з собою висуванців-однопартійців. Покладання квітів до пам’ятника засновникам Харкова, відкриття реконструйованого Центрального парку культури та відпочинку імені Горького, офіційний прийом ветеранів міським головою з нагоди Дня міста і 69-ї річниці визволення Харкова від фашистських загарбників – це перелік заходів, на яких активісти ОПОРИ зафіксували порушення статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів».

news_25.08_Kharkivska_obl

Апогеєм святкування Дня міста стало присутність повного складу «сімки» кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів на головній сцені цього вечора в Харкові. Вони разом з керівниками міста і області прийняли участь в церемонії нагородження новоспечених почесних громадян міста, а також презентували батькам дітей, які народились 23 серпня 2012 р., сертифікати на покупку візочків для малят.
 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.