Боротьба за депутатські мандати на Львівщині обіцяє бути дуже напруженою. За оцінками спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, в області вже відзначилися «гарячі» виборчі округи.

За словами координатора громадського спостереження за парламентськими виборами на Львівщині Андрія Дутчака, проблемними наразі є округи №№ 117, 118 та 120. «Їх об’єднує одне: тут зіткнулися дві сили – рейтинг кандидатів проти грошей», – зазначає представник мережі ОПОРА.

У виборчому окрузі №117 (центр – Франківський район Львова) не припиняється війна між Ігорем Васюником та Тарасом Стецьківим. Комітет опору диктатурі досі не визначився з єдиним кандидатом – ситуацію має прояснити соціологічне опитування, яке буде проведене на початку жовтня та визначить найпопулярнішого кандидата у окрузі.

Інтрига на окрузі №118 (Личаківський район Львова, Пустомитівський район області) розгортається довкола Богдана Дубневича та Юрія Михайльчишина. Перший вже давно працює в Пустомитівському районі, організовуючи дозвілля для його мешканців та надаючи їм фінансову допомогу. Представник ВО «Свобода» Михальчишин, натомість, користується популярністю завдяки своїм різким висловлюванням проти чинної влади.

Схожа ситуація і на Городоцькому окрузі №120, де балотується брат Богдана Дубневича – Ярослав, який також використовує технологію матеріального заохочення електорату. Тут йому опонує Тетяна Чорновіл, відома громадська діячка та авторка журналістських розслідувань про корупційні схеми сім’ї Дубневичів.

Мешканцям Яворівського та Жовківського районів (ВО №122) можуть заздрити жителі інших районів області. Округ вже встигли охрестити на честь найвідомішого місцевого мецената Тараса Козака. Так, за останній час Козак встиг організувати низку концертів виконавця Дзідзьо, відремонтувати ФАПи та подарувати карети швидкої допомоги найбільшим містам районів, надати фінансову допомогу селам тощо.

Не слід також забувати про Дрогобицький район, де зареєструвалося найбільше кандидатів. Якщо інших округах цей показник коливається в межах 9-16 претендентів на мандат, то за округ №121 – аж 21. Найменше кандидатів зареєструвалося у виборчому окрузі №116 з центром у Залізничному районі Львова - 9.

lviv242442

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.