Кандидат у народні депутати у 119 виборчому окрузі (центр – м. Броди) Сергій Сенчук планує розповсюдити серед школярів спеціальні щоденники з порадами медиків. Окрім цього, він обіцяє забезпечити дітей необхідними медичними оглядами та консультаціями лікарів.

Весною на теренах Радехівського, Бродівського, Кам’янко-Бузького і Буського районів стартував соціально-медичний проект «Здоров’я школяра». Основна мета – дослідити стан здоров’я школярів 1-11 класів та надати медичну допомогу дітям, які її потребують.

На першому етапі проекту провели анкетування мешканців чотирьох районів, що входять до ВО №119. Пізніше анкети з запитаннями, на які відповіли батьки разом зі своїми дітьми були опрацьовані працівниками кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. «За результатами опитування виявилося, що від двох до трьох тисяч школярів з кожного району потребують фахового медичного обстеження, консультації профільного спеціаліста або профілактичних порад», - читаємо у випуску Радехівської районної газети «Народна справа». Цієї осені діти-учасники проекту отримають необхідні медичні консультації та пройдуть обстеження.

В межах проекту до 1 вересня школярам роздадуть щоденники (бл. 25 тисяч). На їхніх сторінках, за повідомленням у Буській районній газеті «Воля народу» від 9 серпня, будуть розміщені поради від медиків. Кожен щоденник міститиме поліс страхування від нещасних випадків та інших хвороб на суму 2 тисячі гривень.

Стосунок до соціально-медичного проекту має Сенчук Сергій Степанович, депутат Львівської обласної ради, президент Благодійного фонду «Крила Надії». Він же - кандидат у народні депутати від 119 округу, що об’єднує територію  проекту  «Здоров’я школяра». Хоча Сенчук у ЗМІ згадується лише як «один з авторів проекту», проте поруч з ним інші автори не зазначаються взагалі. Підтвердження причетності кандидата до соціальної кампанії знаходимо і на його персональній сторінці в мережі Інтернет.

Все, що стосується здоров’я і майбутнього дітей викликає у виборців лише позитивні емоції і схвалення, проте не слід забувати й про інший бік медалі. Зокрема, заповнення анкет у контексті виборчої кампанії спостерігачі трактують, як один з методів отримання інформації про електорат, а розповсюдження щоденників та страхових полісів можна розглядати, як непрямий підкуп виборців. До слова, офіційні джерела фінансування соціально-медичного проекту наразі невідомі.

Іван Шегда,
Громадський спостерігач за парламентськими виборами у ВО №119
 
Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.