16 серпня 2012 року в місті Кіровськ відбулося 4 зустрічі виборців з кандидатом в народні депутати України (округ № 112) Юлієм Іоффе: 9.30 година – у будівлі Кіровського міськвиконкому, 10.45 година – ЗОШ № 2 м. Кіровськ, 12.00 година – завод «Центрокуз» в місті Кіровськ, 13.30 година – смт. Новотошковське. Всі зустрічі відбувалися відкрито. На кожному заході були присутні виборці міста Кіровськ. Поспілкуватись з місцевими жителями прийшли також представники влади. В трьох зустрічах взяли участь секретар Кіровської міської ради Зоя Рекша та міський голова Володимир Патюта.

У виступах кандидат Іоффе розповідав про непричетність власної особи  до закриття шахт у місті, період своєї діяльності пов’язаний з роботою в об’єднання «Стахановвугілля», власні досягнення на посаді віце-прем’єр-міністра, виборчу платформу.

Міський голова Володимир Патюта публічно підтримав Юлія Іоффе як кандидата в народні депутати від одномандатного виборчого округу № 112. Він розповів про давнє знайомство з ним та підсумував: «Кіровську пощастило в тому, що є такий кандидат, який вірний своєму слову». Охарактеризував його як людину, яка знає, як потрібно вирішувати питання та володіє колосальними знаннями і досвідом. «Якщо буде ухвалено закон про депресивні території, ми зможемо залучити додаткові ресурси. Це проблема не Юлія Іоффе, а наша. І це вже не політика, а життєва необхідність. Від того, наскільки ми зуміємо мобілізуватися, залежить наше подальше життя» - констатував міський голова.

Всього у 4 зустрічах взяло участь близько 300 чоловік.

Звіт про заходи розміщено на офіційному сайті Кіровської міської ради  http://kirovsk-rada.gov.ua/index.php?db=menu2&cid=240&lang=ru

 Закон «Про вибори народних депутатів України» (Стаття 11, частина 5) відзначає свободу передвиборчої агітації та рівний доступ всіх кандидатів і партій (блоків) до ЗМІ незалежно від їх форми власності, крім ЗМІ, що належать політичним партіям. А частина 6 наголошує на тому, що виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. У статті 66 «Форми і засоби передвиборної агітації», частині 4 вказано, що фінансова підтримка заходів партією чи кандидатом в депутати може бути здійснена лише за рахунок коштів виборчого фонду відповідної партії.

Вище зазначені приклади інформаційної політики офіційного веб-порталу Кіровської міської ради та агітаційну діяльність посадової особи у робочий час варто розцінювати, як порушення демократичних приципів і зловживання адміністративним ресурсом.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти