Упродовж неділі, 19 серпня, у декількох малих громадах Волинської області відбувалися святкування Дня села. Відзначилися під час заходів і окремі кандидати у народні депутати, які розважали своїх виборів. Деяким селам пощастило – в один день до них почергово навідувались різні кандидати.

19 серпня в селі Любитів Ковельського району (округ № 21 із центром у місті Ковелі) відбувалися масові гуляння на честь Дня села. Під час святкування гостей пригощали різноманітною їжею (варили куліш та смажили шашлики), для дітей поставили батут, організатори проводили різні конкурси та лотереї. Однією із розваг стали виступи кандидатів в нардепи, які по черзі з’являлись святковій сцені.

Першим до людей звернувся голова Ковельської РДА і кандидат у нардепи, самовисуванець у 21 окрузі Іван Смітюх. Саме проти нього близько півтора місяця тому громадський рух «Відсіч» проводив анти-кампанію з закликом до виборців не голосувати за політика. Після кандидата-чиновника до народу вийшов депутат Волинської обласної ради, кандидат в депутати від ВО «Батьківщина» Ігор Гузь, якому нещодавнозакидали грубу поведінку з журналістами.

Наприкінці святкування, коли попередні два кандидати поїхали, до людей навідався й третій претендент на депутатське крісло, самовисуванець Степан Івахів. «Сьогодні у багатьох селах святкування. Я був у Старовижівському районі, трохи хвилююсь, випив би самогоночки, щоб не хвилюватись. Якщо ви мене запросите, то я ще з вами посвяткую…», - привітно звертався до людей кандидат. Проте на святкування він прибув не з порожніми руками. Так, під час його візиту відбувався розіграш лотереї організованої благодійним фондом «Патріот Волині», участь в якій коштувала 5 грн. Переможцям лотереї дарували фотоапарати. В кінці гулянь ветеранам вручались подарунки від цього ж Фонду.

До слова, Фонд «Патріот Волині» на початку своєї діяльності називався Фонд Степана Івахіва і лише напередодні офіційного старту виборчої кампанії змінив назву. І хоча зараз формальної прив’язки благодійного фонду до кандидата не існує, однак й надалі участь у різного роду благодійних заходах організованих ним бере сам Степан Івахів. В такий хитрий спосіб, минаючи заборону законодавства щодо використання у виборчій агітації роздачу товарів та послуг, штаб кандидата використовує благодійництво для завоювання прихильності виборців. Додамо, що Фонд «Патріот Волині», на відміну від інших аналогічних організацій, до яких мали стосунок кандидати, не припинив своє діяльності з початком виборчої кампанії і далі продовжує активну роботу в 21 виборчому окрузі.

Опоненти Івахіва теж використовують різні розважальні теми у своїй кампанії. Так, Ігор Гузь виступав перед виборцями під час концерту молодіжних гуртів, організованого штабом ВО «Батьківщина» у місті Ковелі 14 серпня. А 19 серпня, під час зустрічі кандидата в депутати із виборцями смт Стара Вижівка виступав вокальний дует «Душа Волині» та були організовані конкурси і забави для дітлахів/

foto_1_news_22_08_2012_2

Аналогічними методами керуються кандидати і в інших виборчих округах Волинської області. Так, того ж таки 19 серпня у смт Іваничі (округ №19, центр м. Володимир-Волинський) публіку розважав Народний артист Степан Гіга, який закликав мешканців селища проголосувати за кандидата у нардепи, самовисуванця Геннадія Частякова. Під час виступу співака розігрувалися плакати із автографами артиста.

foto2_news_22_08_2012_2

Марія Доманська, регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.