Такий традиційний метод агітації як мітинги є сумнівним щодо ефективності у поточній виборчій кампанії. Це показали перші тижні передвиборної агітації кандидатами в депутати Верховної Ради України та політичними партіями. Зокрема, масовий громадський форум «За чесні, прозорі вибори! За перемогу Партії регіонів!», який відбувся на майдані Незалежності у Хмельницькому

olok

Такий традиційний метод агітації як мітинги є сумнівним щодо ефективності у поточній виборчій кампанії. Це показали перші тижні передвиборної агітації кандидатами в депутати Верховної Ради України та політичними партіями. Зокрема, масовий громадський форум «За чесні, прозорі вибори! За перемогу Партії регіонів!», який відбувся на майдані Незалежності у Хмельницькому

«На такі мітинги приходять також або професійні апаратники, або співробітники компаній кандидатів, або люди, які ходять традиційно – з цікавості, за професійними функціями (журналісти, правоохоронці, працівники виборчих штабів)», - прокоментував цю ситуацію хмельницький політолог Микола Олійник на засіданні обласного прес-клубу, коментуючи застосування адміністративного впливу або оплачуване забезпечення масовості агітаційних заходів.

Колонами із сотнями прапорів ПР на мітинг-форум прийшли, наприклад представники Публічних акціонерних товариств «Хмельницькобленерго», «Укрелектроапарат», міського споживчого товариства «Кооператор». Також колони формувалися людьми із районів, організовано привезеними до обласного центру автобусами. Із лікарень, освітніх закладів та інших бюджетних установ людей послали за рознарядкою.

Тим часом заступник керівника міського виборчого штабу ПР Вадим Галушко не погоджується із застосуванням адмінресурсу під час форуму Партії регіонів 17 серпня. «Я не вважаю, що були утиски і погрози – людей повідомили про цей захід, хто хотів, той прийшов, - сказав він представнику ОПОРИ. – На нашу діяльність зараз звертається велика увага, тому в інтересах Партії регіонів провести вибори чесно і прозоро».

«Тебе що, також мобілізували?» - запитували нас знайомі лікарі, вчителі, держслужбовці. «Сказали, щоб ми тут були до кінця, бо склали список і відзначатимуть присутніх по закінченню мітингу», - сказав, наприклад, майстер виробничого навчання одного із професійних училищ. Викладачі деяких вишів викликали на «форум» студентів, до Хмельницького району доведена рознарядка – по два чоловіка від села. Хтось за півторагодинну присутність на майдані отримував відгул, хтось – двадцять гривень, а багато хто відбував захід зі страху чи примусу. Розпитування представників Громадянської мережі ОПОРА серед декількох тисяч чоловік переконало, що таких на майдані було значно більше, ніж щирих прихильників Партії регіонів.

На мітингу з підмосток виступили професор Хмельницького національного університету Михайло Войнаренко, кандидати у народні депутати Віталій Олуйко, Микола Дерикот, Ірина Трунова, які балотуються за підтримки Партії регіонів, деякі громадські діячі. У їхніх виступах переважала критика попередньої влади і досягнення теперішньої владної команди, згуртованої Партієї регіонів. 

Виступи закінчувалися оплесками сотень рук. Тисячі ж свідків-учасників громадянського форуму гомоніли про своє, ставши колами-групками. У велелюдній балачці потонула й сімнадцятихвилинна промова голови облдержадміністрації і керівника обласної організації ПР Василя Ядухи.

«Ми, тридцятитисячний загін Партії регіонів у області, маємо об’єднатися і дійти до кожного населеного пункту. І як би там не говорили, що вас звезли на цей майдан із застосуванням адмінресурсу, тут є члени Партії регіонів із найвіддаленішого села», - сказав Василь Ядуха. Керівник регіоналів на Хмельниччині зробив також кілька закидів у бік опонентів. «Їм нема що сказати, нема з чим іти до людей. Вони ходитимуть по базарах і підворіттях, найматимуть відповідні структури для поливання брудом влади, Президента і всіх нас із вами, - переконував він. - Кому сьогодні ми можемо доручити владу? Тим, хто розігрував сценарій № 1 «Вітя плюс Юля», де говорили «Ти дурний – Ти сама така»? Чи ми сьогодні доручатимемо владу сценарію № 2 «Сєня, Юля ендкомпані» - павуки в банці, які сьогодні вже перегризли горла один одному в процесі формування виборчого списку?».

vcb

На фоні підготовки обласного громадського форуму на підтримку Партії регіонів спостерігачами відзначено перешкоди у проведенні мітингів представниками об’єднаної опозиції. Зокрема, під час виступів перед громадськістю Олександри Кужель (№ 22 у виборчому списку) у Кам’янці-Подільському та Дунаївцях були присутні групи від конкурентів. «Ми володіємо інформацією, що партія влади готує до активізації на виборах у кожній області таких груп по півсотні людей, які відбули покарання та вийшли на свободу. Наразі вони не зайняті роботою і готові виконувати будь-які вказівки влади», - зауважила вона на прес-конференції у Хмельницькому. «Вигуки непристойностей, вмикання мегафонів у режим сирен, заглушування виступаючого – це завдання цих груп, - підтвердив на засіданні прес-клубу голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Ануфрієв. – А на центральній площі у Шепетівці, де мала, мабуть, виступати Олександра Кужель та інші опозиціонери, затіяли терміновий ремонт бруківки – запрудили майдан технікою і будівельними матеріалами».

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.