loloСпостерігачі ОПОРИ поспілкувалися із заступником голови Рівненської облдержадміністрації, депутатом обласної ради, кандидатом до Верховної Ради по 153 мажоритарному виборчому округу від Партії Регіонів Анатолієм Юхименком

З якою метою Ви намагаєтеся потрапити до Верховної Ради? Які цілі перед собою ставите?

З точки зору доцільності чи якоїсь особистої вигоди, я не бачу сенсу йти до Верховної Ради. За останні два з половиною роки, із тисячі сільських населених пунктів, я відвідав понад чотириста. Там я побачив, які в людей є проблеми і прийняв для себе рішення все таки йти в парламент.

Можливо, я зараз занадто відверто скажу, але мені здається, що 80% людей йдуть у Верховну Раду якщо не для особистого збагачення, то для захисту свого бізнесу. Я людина не дуже багата, але самодостатня, тому в мене немає таких амбіцій, щоб я там щось заробив. У мене є бажання щось зробити для нашої області і я вбачаю, що саме там я зможу десь залучити більше чи то бюджетних коштів, чи інших інвестицій, щоб наша область стала трошечки кращою.

Рівненщина у Верховній Раді постійно має представників і всі вони йдуть туди з намірами залучити додаткові кошти, спрямувати інвестиції та зробити область кращою. Однак, за більше ніж 20 років незалежності, в них практично нічого не вийшло. Яким чином Ви збираєтеся переконати інших народних обранців підтримати Ваші ініціативи?

Я скажу більше, коли дехто із серйозних політичних опонентів говорить, що я не об’єднаюся ні за яких обставин ні з ким, то я цього не скажу. Я готовий для користі справи об’єднатися будь з ким. Якщо це рішення буде на користь людей. З опозицією, з владою.

У Ваші передвиборчій програмі Ви стверджуєте, що добиватиметеся  скасування недоторканості та пільг для народних депутатів. Як Ви вважаєте, чи багато народних обранців захочуть об’єднатися з Вами, щоб скасувати для себе пільги?

Народний депутат не повинен мати більшого, ніж визначає закон. Тому, я підтримаю тих депутатів, які внесуть закон, щоб скасувати більшість пільг та депутатську недоторканість. Але, при цьому, депутат повинен мати достойну заробітну плату, щоб не виникало бажання йти в бізнес.

Однак, якщо депутати не внесуть такий закон. Чи готові взяти на себе таку ініціативу і внести його на розгляд?

Підготувати такий закон у мене вистачить розуму. Однак, прийняти його я один не зможу. Потрібно буде шукати собі однодумців і йти від маленького до великого. Я думаю, що це можливо. В принципі, я готовий на такі дії.

Як Ви оцінюєте свої шанси стати народним депутатом?

Знаєте, ще не всі кандидати зареєстровані, але чомусь всі вони ведуть свою передвиборчу кампанію проти мене. Тому, тут в мене чітка позиція. Я та людина, яка стане народним депутатом по своєму округу.

Що Ви маєте на увазі, кажучи, що конкуренти ведуть кампанію проти Вас?

Я до всіх своїх опонентів ставлюся з повагою. В мене нема ворогів ніде і ніколи не було. Просто я їх дуже просив би, щоб вони не говорили від мого імені те, що вони думають. От один говорить, що там у мене карточку заберуть. Другий вже починає відмовлятися від своїх великих родичів, бо вони зараз йому не вигідні. Мені була пропозиція йти самовисуванцем. Але я зареєструвався від Партії регіонів. Це пояснюється двома обставинами. Перше, я ще не був зареєстрований, а вже мені готували повного однофамільця. Щоб підстрахуватися, мене висунув з’їзд Партії регіонів. Друге, я не люблю людей, які задля особистої вигоди часто міняють, не світогляди, а партії. В нього світогляд один, а партія для нього є або елементом збагачення, або елементом досягнення якоїсь цілі. Я розумію, що на західній Україні Партія регіонів немає такої підтримки, як на сході. Але, у зв’язку з тим, чого я в житті досягнув, з того, що вже зробив для людей, я переможу.

Ви згадали про карточку для голосування. Яке Ваше ставлення до політичних тушок та голосування чужими картками?

Не кожна людина зможе витримати спокусу грошима. Я зможу витримати. Не секрет, що дуже багато народних депутатів, крім зарплати, яку їм платять у Верховній Раді, ще отримують кошти від фракцій. Тому вони не завжди своїм голосом розпоряджаються по совісті. Я, за жодних обставин, ніколи не віддам свою карточку. Я буду особисто голосувати сам. Я не буду натискати кнопки за інших. Я не буду битися і створювати якісь там проблеми для роботи парламенту. Я для себе прийняв рішення, що мені моє обличчя і обличчя моєї сім’ї буде дорожчим за ті послуги, які там надаються. Тому я впевнений, що буду приймати рішення, виходячи з точки зору своєї моралі, мого відношення до людей і до справи.

Як Ви ставитеся до такого явища, як використання адміністративного ресурсу і чи відомі Вам приклади його застосування на Рівненщині державними службовцями, які є кандидатами у народні депутати?

Адміністративний ресурс, як елемент тиску на виборця, чи як елемент агітації? Я в політиці давно. З точки зору отримання голосів через тиск, залякування, погрози виборцю, буде зворотній ефект. Я бачив результати такого тиску у 2002 році, коли йшли на вибори «Наша Україні» і «За єдину Україну». Дехто подумав, що наше суспільство і люди залякані і спробували за допомогою адміністративних важелів отримати перевагу. Це дало зворотній ефект. У цьому плані адміністративний тиск виключений.

З точки зору ресурсу, можливо, тут можна отримати деякі дивіденди. Хоча, чесно кажучи, я не бачу великих переваг.

Вашим конкурентом від Об’єднаної опозиції по 153 виборчому окрузі є Юрій Вознюк. Він стверджує, що нещодавно на нього почали тиснути правоохоронні органи, які перевіряють його бізнес. Відповідальність за дії правоохоронців Юрій Вознюк покладає на владу, яка таким чином, ніби то, тисне на кандидата. Ви є конкурентом пана Вознюка від влади і одночасно державним службовцем. Як ви можете пояснити звинувачення кандидата?

Я можу сказати, що не він є ключовою особою у бізнесі його батька. І я однозначно вважаю, що це є його PR ходом. Ніякого переслідування його особисто і його сім’ї немає. Я думаю, що він просто зловживає тим, що він  є кандидатом від опозиції і робить таким чином рекламу.kiki

Як Ви ставитеся до того, що державний службовець, який є кандидатом у народні депутати, використовує досягнення обласної ради чи адміністрації і показує їх, як і свої досягнення. Адже для реалізації цих програм використовувалися бюджетні кошти і кандидат отримував за цю роботу зарплату. Чи є це використанням адміністративного ресурсу?

Я розумію, до чого ви ведете. Будучи заступником голови обласної державно адміністрації, на святкуванні річниці міста Корець, не тільки я, але в тому числі і я, ми підвели газопровід до міста Корець. В цьому році ми практично вийшли на рівень 80% газифікації Корецького району. До того ніхто нічого не робив. Казали, що нема грошей. У мене теж не було грошей і мені не просто було їхати в Нафтогаз. Ви не думайте, що нас там чекають. Чи ви від влади чи не від влади, нас там не чекають. У них є свої проблеми на рівні держави. І часто так буває, що ти там тиждень сидиш, а тебе не приймають, але ти все рівно сидиш і чекаєш. Мої досягнення, про які я звітую перед громадою, фінансувалися не з обласного бюджету. Ми ні копійки не вклали з обласного бюджету у газифікацію Корецького району.

Ми не говоримо про якісь там дрібні справи. Щодо масштабних проектів, вони не завжди пов’язані із використанням ресурсу області. Тому, я кажу, що це зробив я. Так, я зробив дорогу до Липок. На це пішло близько десяти мільйонів гривень. Це ж не кошти обласного бюджету. Це досягнення чи не досягнення? За 20 років до мене її ніхто не збудував. Напевно, це таки досягнення.

Не так давно в області почали активно реалізовуватися соціальні проекти, реалізовуються ініціативи Президента, пропонується кредитування доступного житла... Всі ці та інші проекти стартували перед виборами. На Вашу думку, чи є це прихованим підкупом виборців?

Ми живемо від виборів до виборів. Тому, що б не робила влада, опозиція буде говорити, що це тільки до виборів. Міняючись місцями, коли влада стає опозицією, а опозиція - владою, вже інша сторона стверджує, що ці проекти працюють тільки перед виборами.

Соціальні ініціативи Президента, особливо в частині забезпечення житлом, не мають зараз альтернатив. Іншого механізму просто не існує. Я переконаний, що ці програми будуть спонукати виборців голосувати не за прапор, не за кольори, не за партію, а за програму.

Біографічна довідка.

Анатолій Юхименко народився 16 жовтня 1958 року в селі Богданівка Корецького району Рівненської області. Громадянин України. Освіта вища. Перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації, член Партії регіонів. Балотується по 153 виборчому округу з центром у місті Рівному. Суб’єкт висування – Партія регіонів.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.