У Світловодську Комуністична партія України провела мітинг під лозунгом «Повернемо країну народу!» за участю неповнолітніх. Даний факт можна вважати порушення чинного законодавства України, згідно з яким особи, які не досягли повноліття не  мають право приймати участь у виборчій агітації.

KPU_kirovograd

Серед агітаторів були помічені особи, яким не виповнилось подекуди і десяти років. Діти з червоними прапорами та транспарантом у руках були одягнені у червоні футболки із символікою Комуністичної партії України, а позаду них стояли і дорослі соратники.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про вибори народних депутатів України» № 4061-VI від 17.11.2011 року, суб’єктами виборчого процесу є виборці, виборчі комісії, партії, кандидати у депутати та офіційні спостерігачі, які є такими у відповідності до чинного законодавства.

Саме суб’єкти виборчого процесу мають право здійснювати виборчі процедури, передбачені цим законом.

Засадою здійснення виборчого процесу є дотримання принципів виборчого права, зазначених у статтях з 2 по 10 (джерело – http://goo.gl/r1mbs) ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

Мають право брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів та інших заходах у порядку, визначеному цим та іншими законами України лише громадяни України, які мають право голосу. Стаття 2 «Загальне виборче право» Закону № 4061-VI встановлює, що право голосу на виборах мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років.

Тобто, із системного аналізу норм Закону № 4061-VI від 17.11.2011 року випливає, що право участі у проведенні передвиборчої агітації надається лише громадянам України, які мають право голосу, з обмеженнями встановленими статтею 74 цього закону. Таким чином, суб’єктом виборчого процесу проведено передвиборчу агітацію із порушенням принципів виборчого права, закріплених у даній статті ЗУ.

Крім того, згідно статті 2.1. Статуту КПУ – членом КПУ може бути громадянин України, який досяг 18 років і відповідно до Конституції України має право голосу на виборах, визнає Програму і Статут партії, бере участь у роботі однієї з партійних організацій, виконує партійні рішення і сплачує членські внески. Член КПУ не може одночасно перебувати в іншій політичній партії. Членство в КПУ є фіксованим. (джерело – http://www.kpu.ua/statute/).

Надія Домаш
прес-секретар виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Патруль
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.