21 серпня 2012 року Центральна виборча комісія організувала жеребкування серед 22 політичних партій, які зареєстрували списки кандидатів в загальнодержавному багатомандатному окрузі. Таким чином, зміст одного з двох бюлетенів, які отримає виборець в день голосування 28 жовтня став публічним

Під час засідання проводилась протокольна відео зйомка, направлена на фіксування вього, що відбувалося в залі засідання, навколо двох барабанів із конвертами. Було проведено два жеребкування. Під час першого, представники кандидатів почергово доставали з барабану закриті конверти та оголошували число, відповідно до якого формувалася черга претендентів на другий конверт. Далі, вже у встановленому порядку довірені особи підходили до другого барабану та діставали номер партії, за яким вона буде надрукована в бюлетені.

Порядок партій в бюлетені виглядатиме наступним чином:

Pronymerovanui_spysok

Спостерігачі ОПОРИ відзначають прозорість процесу та відповідність дій членам комісії закону і постанові ЦВК від 23 березня (№56), яка і встановлювала порядок жеребкування. ОПОРА сподівається, що під час формування Окружних виборчих комісій жеребкування відбуватиметься настільки ж злагоджено.

Нагадуємо, що всього у списках 22 партій зареєстровано 2643 кандидати, а у виборчому списку буде надруковано дані лише перших 5 номерів кожної з політичних сил. Цікавим є те, що ВО «Батьківщина» та Партія регіонів знаходяться у списку поруч, відповідно 19 та 20 номерами.

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.