На 17-18 серпня офіційні сайти Харківської міської ради та Харківської обласної парторганізації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» анонсували декілька заходів, які зацікавили спостерігачів ОПОРИ в контексті передвиборчої кампанії, яка розгортається у Харкові

Сайт Харківської міськради запросив на відкриття шкільного стадіону за участю міського голови і кандидата-мажоритарника по 168 виборчому округу та на дводенний загальноміський суботник. А сайт Харківського обласного осередку «Батьківщина» - на дводенний телеміст між харківськими, донецькими та київськими представниками Об’єднаної опозиції.

news_Stattya_3_Kharkivska_obl._Gimnazia116_1Шкільний стадіон: ідея – від жителів району, фінансування – з міського бюджету, патронат – від мера та провладного кандидата-мажоритарника

Ранком 17 серпня біля гімназії № 116 у Дзержинському районі Харкова було проведене відкриття першого із десяти комплексних спортивних майданчиків, реконструкція яких відбувається у рамках міської програми «Шкільний стадіон». На святі, як і анонсувалося, був присутній не лише Харківський міський голова Геннадій Кернес, а й діючий народний депутат України, кандидат-мажоритарник по 168 виборчому округу Валерій Писаренко.

Поява Валерія Писаренка не видалась випадковою, адже ще до закінчення робіт на шкільному стадіоні про нього тут постійно нагадували робітники у футболках «Валерий Писаренко. Вместе победим!», а на сайті Харківської міської ради – репортажі щодо процесу відбудови даного об’єкту з його коментарями.

І все це, незважаючи на Закон України «Про вибори народних депутатів», який говорить про неприпустимість для органів влади надавати перевагу окремим кандидатам. Згідно статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів» органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування участь у передвиборній агітації забороняється. Такі дії є прямим використанням адміністративного ресурсу на користь однієї політичної сили, що протирічить Конституції України, а також міжнародним стандартам невтручання влади у виборчий процес та ведення перевиборчої агітації політичними партіями та суб’єктами.

На свято кандидат-мажоритарник прибув не тільки у супроводі мера Харкова. З ним приїхали волонтери, вбрані у футболки «його імені». На церемонії відкриття дітям, що активно займаються спортом, патронами були подаровані футбольні та баскетбольні м’ячі.

Усім, хто прямував на захід, перед входом до стадіону працівники двох наметів із символікою «Валерий Писаренко. Вместе победим!» роздавали вітальні листівки від народного депутата, а також спеціальний випуск «Харьковских известий» (до речі, офіційного ЗМІ міськради), присвячений діяльності Валерія Писаренка. Вірогідно, саме таку «передвхідну агітацію», кандидат вважає цілком сполучною із тією ж 74 статтею Закону «Про вибори народних депутатів», яка забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях установ державної та комунальної форми власності, до категорії яких і відноситься гімназія № 161.

Окрім «поважних гостей», колективу гімназії № 116, активістів, юних спортсменів на святі були присутні, як з’ясували представники ОПОРИ, соціальні робітники району.

Загальноміські суботники під провладними прапорами

14 серпня на офіційному сайті Харківської міськради з’явилося повідомлення про дводенний загальноміський суботник, що проводитиметься напередодні святкування Дня міста. За попередньою інформацією, захід повинен був відбутися на вихідних - 18 та 19 серпня. Та у зв’язку із церковним святом у неділю, суботник переносився на п’ятницю – 17 серпня. А де благоустрій міста, там і кандидат-мажоритарник. Саме таке правило діє у Харкові в цьому виборчому циклі. Тому загальноміські суботники активісти ОПОРИ не могли не відвідати.news_Stattya_3_Kharkivska_obl._Subotnik

Чи то через раптовість прийнятого рішення розпочати суботник в п’ятницю, чи то через погіршення погодних умов, та в перший день масової кількості людей, яку міськрада обіцяла залучити до загальноміського прибирання, спостерігачам ОПОРИ зафіксувати не вдалося.

Другого ж дня роботи з благоустрою пройшли не тільки за участю традиційного складу, тобто працівників комунальних підприємств, вчителів, вихователів, працівників закладів охорони здоров’я. Як й анонсував 17 серпня офіційний сайт Харківської міськради, участь у заходах 18 серпня взяли моделі одного з харківських агентств. Окрім того, для власної популяризації масовий захід, організований міськрадою, використали кандидати-мажоританики. Провладні висуванці залучили на заходи агітаторів, розставили фірмові намети, де протягом суботника роздавали агітаційну продукцію.

У парку Зелений гай, аби потрапити на суботник, треба було відмітитися у відповідному списку та зазначити, з якої ви агітбригади. Самі працюючі протягом заходу були одягнені у футболки із символікою «Володимир Мисик» (висуванець від Партії регіонів у 172 виборчому окрузі). Також на території активісти-регіонали роздавали агітаційні газети.

Біля ПК ХЕМЗ, де територію облаштовували робітники КП «Харківські теплові мережі», спостерігачі ОПОРИ зафіксували прапори із символікою Партії регіонів.

У Манжосовому яру крім вчителів, вихователів та працівників лікарні, благоустроєм займалися будівельники в футболках «Ирина Бережная. Вместе победим!». Поряд, у двох фірмових наметах синього кольору, велася роздача № 30 газети «Время регионов», що вийшов друком 9 серпня 2012 року.

На джерелі, що розташований неподалік станцій метро Академіка Павлова та Студентська, також велися роботи у футболках від висуванців. За словами працюючих, футболки - це подарунок Дмитра Святаша (кандидата по 170 мажоритарному округу). Тут же на території була припаркована «ГАЗель» з написом «Вместе победим. Дмитрий Святаш».

 

Найбільш масовим на події виявися проспект Гагаріна, який входить до 173 виборчого округу. По даному округу від партії влади балотується Анатолій Денисенко. Саме його ім’я фігурувало на прапорах та на футболках агітаторів. А в наметах Партії регіонів, що стояли вздовж проспекту, розповсюджувалися газети «Время регионов» (№ 30), а також листівки «Анатолій Денисенко. Депутат Харківської міської ради».

У розмові з агітаторами активісти Громадянської мережі ОПОРИ дізналися, що на дільницях магістралі працювали школярі, студенти технікумів, працівники закладів освіти. Так на зупинці «Школа» на проспекті Гагаріна за Анатолія Денисенка агітували школярі. За їх словами, майже всі вони були волонтерами під час Єврочемпіонату з футболу - 2012, тепер їх запросили сюди – постояти з 9:00 до 13:00. На питання спостерігача ОПОРИ про винагороду за працю, агітатори відповіли, що їх обіцяли нагородити грамотами.

Не грамотами, а 50 гривнями «нагороджували» агітаторів на зупинці «Одеська», що знаходиться через одну зупинку від «Школи»: «Про можливість підзаробити ми дізналися від викладачів нашого технікуму» - розповіли вони.

Тож, теза «де благоустрій міста, там і кандидат-мажоритарник» 18 серпня підтвердилася неодноразово. За підрахунком, місць, де спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційну активність, таких було 5.

Опозиційні телемости з образою на адресу політичних опонентів

Ввечері 17 та 18 серпня громадські активісти ОПОРИ побували на телемостах «Харків-Київ-Донецьк», організованих силами опозиції. В рамках заходу проходила зустріч із діючим народним депутатом України, номером «3» у списку Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» Анатолієм Гриценком.

Анатолій Гриценко  виступив з розповіддю про плани опозиції в разі отримання більшості на виборах 2012 року. Зокрема, про перший прийнятий закон новим Парламентом стосовно імпічменту Президента, про місце безкоштовної медицини, реформ освіти та армії у програмі партії. Діючим народним депутатом постійно підкреслювалась недієздатність діючої влади і нечесність приходу до неї на усіх рівнях.

17 серпня захід відбувався на площі Свободи, де поряд з Анатолієм Гриценком були присутні кандидати-мажоритарники від Об’єднаної опозиції «За Батьківшину»: діючий депутат Харківської обласної ради Ігор Балута (ВО № 168), колишній керівник ООО «Харківшвейпром», голова Московського районного виборчого штабу партії «ВО «Батьківшина» Лілія Авдєєва (ВО № 170), директор ТОВ «Україна-Гермес», голова Харківської міської організації партії «Фронт змін» Кирило Храпко (ВО № 171), заступник голови правління ПАТ «Інвестор», член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Олександр Світличний (ВО № 172).

Цього ж дня до телемосту з Києва приєднався Олександр Турчинов (№ 4 у виборчому списку), який проголосив: «28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, тож слід зробити правильний вибір».

news_Stattya_3_Kharkivska_obl._TelemostНа наступний день біля метро «Пушкінська» Анатолію Гриценку вести бесіду з електоратом допомагав кандидат по одномандатному виборчому округу № 169, консультант з економічних питань ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Фактор», член політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Олександр Кірш. На зв’язок з Києва 18 серпня до харківських виборців вийшов Микола Томенко (№ 10 у виборчому списку).

Висновки

Спостереження за проведеними у Харкові протягом двох днів масовими агітаційними заходами показало, що провладні та опозиційні сили не дотрималися повністю норм Закону «Про вибори народних депутатів». Перші скористалися адміністративним ресурсом та зловжили службовим становищем своїх представників. Другі вжили для ідентифікації своїх опонентів «сильні» контрагітаційні лозунги, сформульовані в образливій формі.

Відкриття спортивного майданчика у рамках міської програми «Шкільний стадіон» під патронатом мера міста та провладного кандидата-мажоритарника підпадає під дію статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів», яка забороняє використання посадовими особами місцевих органів влади своїх повноважень з метою розгортання агітації за певних кандидатів чи партії. Також дана норма забороняє використання регіональних проектів та програм для реклами окремої політичної сили чи політика. Присутність агітаторів в футболках з символікою кандидата-мажоритарника на реконструйованому стадіоні школи під час урочистого відкриття суперечить пункту 4 вищезгаданної статті, який забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на території закладів державної та комунальної форми власності.

Під час проведення загальноміського суботника адміністративний ресурс теж мав місце: на фоні представників бюджетних установ (шкіл, лікарень, комунальних підприємств), які прибирали територію, проводилася агітація за провладну політичну силу та провладних кандидатів-мажоритарників.

Гострі ж висловлювання опозиційних лідерів про існування в Україні «фашистського» режиму можна розцінити як такі, що мають наклепницький характер. В такому разі слова, сказані під час телемосту 17 - 18 серпня також підпадають під норму обмеження щодо агітаційної діяльності.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.