Агітація головою Тернопільської обласної ради (представник ВО “Свобода”) в робочий час не є порушенням закону. Принаймні “Закону про вибори народних депутатів України”

Днями в Тернополі відбулася прес-конференція представників ВО “Батьківщина” та ВО “Свобода” стосовно спільної роботи по ряді напрямів під час парламентських виборів, зокрема й щодо ведення агітації. Декілька тернопільських інтернет-видань (“Доба”, “Провсе”), повідомляючи про цю подію, зауважили, що голова Тернопільської облради Олексій Кайда (ВО “Свобода”) перебував на прес-конференції (фактично, займався передвиборчою агітацією) в робочий час і прибув туди на службовому автомобілі. Хоча загалом закон забороняє брати участь у передвиборчій агітації у робочий час посадовим та службовим особам органів місцевого самоврядування, це правило має й винятки. Як повідомив юрист Громадянської мережі «ОПОРА» Валерій Корнійко, закон дозволяє проводити агітацію в робочий час посадовою особою, яка є кандидатом у депутати (ч.1, п.3, ст.74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). Інша річ — моральна сторона питання. Незручність ситуації, схоже, розумів і сам пан Кайда. На зроблене журналістами зауваження — свій час, за який отримує гроші від громади, він витрачає на агітацію за свою політичну силу — Олексій Кайда обіцяв відпрацювати під час своєї обідньої перерви.
Водночас, використання службового авто при агітації є порушенням ч.21 ст.74 вищезгаданого закону.

Святослав Липовецький
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА

в Тернопільській області

097 548 34 08

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.