Голова Сумської обласної державної адміністрації та голова Сумської обласної організації Партії регіонів Юрій Чмирь під час експертної дискусії розповів про своє бачення політичної ситуації на Сумщині та про те, чим мають займатися обрані на Сумщині народні депутати

Про «сумський клан»

- Є ідея створення «сумського клану». Це може бути група у Верховній раді, яка буде займатись єдиним – лобіювати інтереси території Сумської області, інтереси її жителів безпосередньо у парламенті. Ми повинні створити команду однодумців з шести мажоритарників, які переможуть. Ми зберемо усіх без виключення кандидатів-мажоритарників та запропонуємо підписати угоду

Хай отримає перемогу найкращий. Але цей переможець буде, згідно з угодою, яку підпише, захищати інтереси області. Це не лише Верховна рада, це і бюджетні процеси, і економічного характеру питання. В тому числі й «економічний патріотизм» - інтереси нашої території будуть лобіюватися далеко за межами області. А те, що економіка є базисом розвитку області – це ніхто не ставить під сумнів.

Про угода з мажоритарниками

- Після 20 серпня ми зберемося у якійсь залі, запропонуємо варіант угоди, у якій буде конкретно прописано, який арсенал повинен мати мажоритарник для лобіювання інтересів у Києві. Я думаю ми зберемо усіх, хто погодиться, запропонуємо обов’язки, пропишемо, що під час виборчої кампанії ніхто не буде займатися ні підкупом виборців, ні роздачею пайків, ні використанням брудних технологій, а будуть мати рівні умови. А після того, як буде визначений переможець, ця група з шести мажоритарників, буде працювати на регіон.

Ми підпишемо угоду з територією. Хтось погодиться – хтось ні. Я вважаю, що погодяться усі. Хто не погодиться зараз, той зразу всім своїм жителям демонструє, що не хоче їх захищати. Лобіювання інтересів Сумської області в Києві має відбутися. За рахунок яких депутатів – це друге питання. Але перше – повинно відбуватися відстоювання інтересів області.

Я зараз виступаю як голова обласної організації Партії регіонів і хочу вам довести, що в наших програмних принципах є теза, щоб регіони диктували державну політику. Регіон сам знає, як впоратися з тими коштами, які заробив.

Про двійника кандидата від ПР Миколи Петровича Ноги по округу №160 – Миколу Олександровича Ногу

- Микола Петрович Нога найбільш впливовий та найбільш рейтинговий кандидат. Двійник з’явився, щоб розтягнути голоси. Я сьогодні дав доручення службам, які займаються встановленням, що це за людина. Сьогодні треба з’ясувати, що підштовхнуло цього Ногу Миколу Олександровича балотуватися в тому окрузі, де мер міста Шостка має дуже високий рейтинг і всі шанси на перемогу. Сьогодні Микола Петрович Нога – висуванець від Партії регіонів, і я не виключаю, що це спроби застосування брудних технологій. Хоч і стара технологія, вона може спрацювати не на користь демократії.

Про те, як визначалися кандидати-мажоритарники від Партії регіонів на Сумщині

- Як голова партійної організації Партії регіонів на території Сумської області я формував групу тих кандидатів в депутати, які б були різного плану – по галузях. У нас є досвідчений будівельник, успішний підприємець, промисловець, представник аграрного бізнесу, представник місцевого самоврядування. Вони зможуть відстоювати різні галузі економіки у Верховній раді. Їм буде легше розглядати повний спектр питань і приймати рішення. Якби ця група пройшла… Я не хочу сказати, що тільки у нас є такі кандидати в депутати. Але яскравий підбір ми зробили, щоб лобіювали і представляли інтереси області.

Головна боротьба буде між мажоритарниками, які зможуть показати, що та чи інша політична сила зможе вибороти право довіри виборців у тому чи іншому окрузі. Більше того, дуже багато самовисуванців.

Про благодійну діяльність кандидатів-мажоритарників

- Ні підкупу виборців, ні роздачі пайків. Ніхто ж не роздавав пайки і не підкупав виборців. Бо це конкретні звинувачення. Але якщо фонди надають допомогу конкретним територіям у вигляді майданчиків, якихось матеріальних потреб, але не пов’язаних з підкупом, я вважаю, що чим більше кандидатів в депутати це будуть робить, а це всі роблять, то люди від цього тільки виграють. І території від цього виграють.

Правильно, що фонди роблять ту чи іншу справу. Фонд – це благодійність. Якщо зробили воду, газопровід, дорогу, дитячий майданчик, дах відремонтували, церкву побудували, дали подарунки, корисні для громади – хай роблять. Більше буде майданчиків, більше газопроводів, більше доріг відремонтують, більше скважин пробурять.

Про діяльність Партії регіонів в комунальних ЗМІchmyr-1

- Це наша ініціатива, проплачує Партія регіонів. З комунальними газетами укладені договори. Хай заключають всі інші – будь-ласка. Є колонка «Соціальні ініціативи Партії регіонів». Ми роз’яснюємо сьогодні через комунальні ЗМІ, уклавши договори, що робить Партія регіонів. Партія ж повинна щось робити? От ми і розказуємо, що конкретно робить Партія регіонів для регіону, для території. Там не реклама, а висвітлення діяльності партії. Це типовий договір. До речі, в усіх обласних газетах є Королевська, «Батьківщина», інші… Вибори – найкращий час для ЗМІ!

Про рейтинг Партії регіонів в різних районах Сумської області

- Ми проводили дослідження. Взяти місто Суми – округ №157, взяти округ №158 (Білопілля, Сумський район) – десь не така підтримка Партії регіонів, яку б хотілось мати в центрі. Але якщо взяти Середино-Буду, Ямпіль, Конотоп – то там Партія регіонів займає лідируючі позиції, на десятки відсотків випереджаючи Об’єднану опозицію. Щоб зрозуміти чому, ми останні два місяці працювали над вивченням причин. Однакова подача інформації, однакова трансляція результатів роботи влади, якою представлена Партія регіонів, різне ставлення населення. Дослідження показали дуже різний менталітет людей, які живуть на півночі області, в центрі, на сході та заході. Унікальність Сумщини полягає в тому, що по структурі голосування вона схожа на всю Україну. Як голосує Сумська область – так голосує і вся Україна. Якщо взяти Путивльський район – там підтримка Партії регіонів за 40%, а поруч – Буринь – ніколи не було більше 5%.

Сьогодні підтримка особистостей, які представлені на територіях, в тому числі й членів Партії регіонів, набагато вища, ніж в самої Партії регіонів.

Про можливі фальсифікації на Сумщині

- Ви знаєте скільки буде спостерігачів на цих виборах, в тому числі й іноземних? На кожен округ – по 30 чоловік. Як ви вважаєте – при такій кількості спостерігачів можна сфальсифікувати вибори? Я думаю – ні. Більше того, я цим ніколи не займався і не буду займатися. Я не знаю, як це робиться. На щастя.

Ведеться технічне оснащення дільниць, на яких встановлені веб-камери, величезна кількість спостерігачів, у тому числі й від партій. Шалена кількість глядачів, які будуть спостерігати за підготовкою до дня виборів, за ходом голосування, буде запорукою демократичного процесу, який називається «Вибори у Верховну раду 2012».

Про спокусу балотуватися в народні депутати

- Не було в мене такої спокуси. Ви знаєте, що у нас розроблена стратегія «Нова Сумщина 2015» - до 2015 року вивести область в п’ятірку кращих. За два роки було багато зроблено, результати роботи бачать люди. І в мене сьогодні пряма обіцянка жителям зробити ще більше до 2015 року, щоб люди жили в комфортній області, яка динамічно розвивається.

Про свою роль у виборчому процесі

- Є дві задачі. Перша – дуже якісно підготувати виборчі дільниці, організувати процес підготовки до виборів, технологічно супроводити всі процеси, щоб не було жодних заминок при підготовці до дня голосування. Друга задача – забезпечити демократичний процес, створити умови для виборців Сумської області, щоб вони змогли використати своє конституційне право. Всім спробам порушити закон про вибори ми будемо запобігати. Більше того – будемо створювати умови, для того, щоб не допустити жодних зривів, жодних зловживань в ході виборчого процесу.

Я сьогодні не втручаюсь у процес, як голова Партії регіонів. Працює штаб партії. Я спокійно займаюся господарською діяльність, керую процесами, які впливають на економіку області, й виконання стратегії розвитку Сумщини.

За коментарями звертайтесь:

Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301

 

Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.