18 серпня у місті Дрогобич Львівської області з’явились наліпки із закликом до кандидата в народні депутати Михайла Задорожнього, який є самовисуванцем, зняти свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України в одномандатному виборчому окрузі № 121 на користь кандидата від “Батьківщини”. У цьому окрузі кандидатом від ВО “Батьківщина” є Роман Ілик.

Того ж дня ВО “Батьківщина” виступила з публічною заявою про свою непричетність до цієї акції, назвавши її провокацією і брудними технологіями, спрямованими проти Об’єднаної опозиції “Батьківщина”.Drohobych

Об’єднана опозиція ВО “Батьківщина”, яка спільно із партією “Свобода” висуває на округ єдиного узгодженого кандидата, не зверталась і не буде звертатись до жодного із самовисуванців знімати свою кандидатуру. Навпаки – такі самовисуванці повинні отримати належну оцінку виборців 28 жовтня цього року.

Дрогобич – не таке вже й велике місто, і без сумніву, автори подібних провокацій дуже скоро стануть відомі. Це вартує пам’ятати усім, хто під час виборчої кампанії має намір використовувати нечесні методи”, – йдеться у заяві Львівського регіонального штабу ВО “Батьківщина”.

Вчора, 19 серпня, на телеканалі ЗІК у прямому ефірі програми “Чесно. Фільтруй Раду!”, Михайло Задорожний натякнув, що Ігор Курус - самовисуванець на тому ж виборчому окрузі - причетний до організації провокації з наліпками, назвавши останнього “cкритим кандидатом від Партії Регіонів”.

Петро Чорній
Громадський спостерігач у ВО №121, Громадянська мережа ОПОРА
 
Детальніше:
Андрій Дутчак
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 37.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.