Чигиринська районна партійна організація ВО «Батьківщина» звернулася у комунальну газету «Чигиринські вісті» з проханням розмістити замовний матеріал. Проте друковане видання відмовилося друкувати ці матеріали у зв’язку з відпусткою головного редактора. Окрім того, було повідомлено, що найближчі номери вже зверстано, за винятком першої сторінки, яка містить лише свіжі новини району. Цікаво, що відмову написано від імені коректора газети. Нагадаємо, що у Чигирині постійно відбувається перешкоджання діяльності опозиційних сил.

hikЦе вже другий випадок, коли районна газета відмовляється друкувати матеріали опозиції. Адже  було відмовлено і у районній комунальній газеті «Жашківщина», про що повідомив кандидат-мажоритарник, керівники обласного виборчого штабу Анатолій Бондаренко. «Уявляєте, у мене на окрузі, у моїй рідній Лисянці районна газета, отримавши оплату наперед, відмовилась ставити мої агітматеріали. Я чітко розумію, що це не позиція самого видання, а вимога влади. Тому судитись із газетою не буду,» — зазначив Анатолій Бондаренко.

«Ми не будемо судитися з газетою, бо її працівники не винні у ситуації, яка склалася. Вони підневільні люди і просто виконують вказівки голів рай- або обласних адміністрацій», – пояснила  прес-секретар черкаського осередку ВО «Батьківщина» Тетяна Лимаренко.

Редактор газети Сергій Радзивіл, який є членом Партії регіонів, підтвердив факт відмови: «Анатолій Бондаренко як кандидат в депутати не звертався до газети «Жашківщина» з приводу публікації агітаційних матеріалів. Звертався Жашківський районний виборчий штаб Об’єднаної опозиції з приводу публікації звернення «Україна проти Януковича». Їм я відмовив. Це було моє особисте рішення. Вважаю, якщо ми поважаємо себе і свою державу, то не маємо права подібними публікаціями принижувати президента, якого обрала більшість українців. Це звернення вони могли назвати «Тимошенко проти Януковича» або «Яценюк проти Януковича», але ж не можна писати, що проти нього увесь український народ. Це не відповідає дійсності. Я не хотів, аби подібна стаття з’являлася в моєму виданні навіть на комерційній основі».

Окрім цього, Сергій Радзивіл розповів, що за цей матеріал Об’єднана опозиція грошей редакції не перераховувала. Проте така ситуація мала місце із розміщенням оголошення про відкриття в районі опозиційної громадської приймальні, яке було оплачено (130 гривень) і в результаті не опубліковано через ту ж заборону редактора.

«Це прикрий інцидент,  вина за який повністю лежить на мені. Редакція прийняла оплату, коли мене не було на робочому місці. Повернувшись, я дав розпорядження це оголошення не друкувати. Це моя особиста позиція, бо ми вже чотири роки  воюємо з БЮТ.  Ще 2006-го бютівська більшість в райраді незаконно переписала статут газети, вивела колектив з числа засновників газети. Ми подали на них до суду і лише в 2010-му році в апеляційному суді Києва довели свою правоту. Це був довгий процес, на який пішло багато сил і нервів. Крім того, за останні чотири роки в місцевій бютівській газеті вийшло 12 публікацій, в яких редактора нашої газети очорнювали, принижували її честь і гідність в доволі грубій формі. З цього приводу ми з ними теж судилися», – розповів Сергій Радзивіл.

Варто зазначити, що оскільки відмови було отримано ще до офіційного початку виборчої кампанії, тож фактично газети не порушили Закон України. Нагадаємо, що відповідно до частини 9 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України» «засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидату у депутати в разі, якщо матеріали містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення або розповсюджують завідомо недостовірні або наклепницькі відомості «про  партію – суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.