Громадські спостерігачі ОПОРА продовжують розслідування щодо реклами «Партії регіонів» в громадському транспорті м. Луганська

Нагадаємо, ОПОРА вже повідомляла про те, що в Луганську зафіксована реклама «Партії регіонів» в громадському транспорті, що є грубим порушенням ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

17 серпня 2012 р. громадські спостерігачі вирушили на пошук славнозвісних маршрутних таксі та їхніх водіїв, щоб з ними поспілкуватись. Почувши про те, що на 183 напрямку жителі міста бачили кілька днів тому маршрутне таксі з рекламою ПР, розпочали саме з цього маршруту. Якихось іллюзій та сподівань на те, що водії розкажуть нам всю правду, дізнавшись хто ми є насправді, в нас не було, тому придумати легенду, зміст якої був наступним: «Я, житель Луганська, їхав кілька днів тому в маршрутному таксі та забув там власну ручну кладь. Зараз шукаю водія, щоб повернути власні речі. Пам’ятаю, що маршрутка була з логотипом Партії Регіонів та, скоріш за все, їхало по маршруту 155 чи 183». З такою легендою вирушили на пошуки.  Спершу поспілкувались з водієм маршрутного таксі № 183, в якого хотіли дізнатись, де ж маршрутне таксі з рекламою відомої на Луганщині партії.

Шофер нам розповів про те, що його колега по 183 напрямку дійсно їздить у маршрутному таксі з логотипом та рекламою Партії Регіонів. Однак у той же час повідомив, що останні 5 днів його колега не виходив на рейс, тому що має приватне замовлення. Співрозмовник також порадив мені спитати водіїв маршруток № 155, оскільки троє з них останніми днями регулярно їздять з рекламою «Партії регіонів». Послухавши поради, ми вирішили поспілкуватись з водіями маршруту № 155, використавши ту саму легенду.

Водій маршруту № 155 ( номер: ВВ 0761 АА) повідомив, що по цьому напрямку дійсно є 3 маршрутних таксі з логотипом ПР, які їздять по рейсу. Однак сьогодні Він їх не бачив, тому допомогти знайти мої особисті речі не міг. Причини, чому ці маршрутні тепер таксі не на рейсі, йому не відомі. Інший водій маршрутного таксі № 155 повідомив громадським спостерігачам ОПОРА, що дійсно  за маршрутом № 155 їздять 3 маршрутних таксі і, можливо, кілька днів тому я їхав саме в них. Причини їхнього зникнення пов’язав з тим, що час від часу ці маршрутні таксі обслуговують «Партію регіонів» за приватним замовленням. Жодних деталей і чи їздитимуть маршрутки найближчим часом, йоум невідомо.

Таку ж інформацію сповістили і водії маршрутного таксі № 155 (номер: ВВ 0517 АА) і № 155 (номером ВВ 3072 АА). Чи можуть маршрутні таксі із забороненою зовнішньою рекламою бути на маршруті завтра, сказали, що це цілком реально, якщо вони не будуть на приватному замовленні «Партії регіонів».

Висновки, які можна зробити після розмови з водіями, заключаються в тому, що дійсно по вулицях Луганська час від часу курсує громадський транспорт з логотипом та рекламою «Партії регіонів», а саме 3 машини за маршрутом № 155 та 1 машина за маршрутом № 183. Однак, зі слів водіїв, ці машини є на замовленні «Партії регіонів». У той же час вони виходять на рейс за своїми маршрутами час від часу, коли не на приватному замовленні. 

Ці ж висновки підтверджують свідчення жителів Луганська, які останні 2-5 днів бачили задані маршрутки на вулицях міста.

Всеволод Філімоненко, координатор громадського руху «Чесно» в Луганській області повідомив громадських спостерігачів ОПОРА про те, що він особисто бачив кілька днів тому, як по Луганську їздять маршрутні таксі з логотипом ПР по маршруту № 155.  Його дуже дивує те, що «Партія регіонів» не звертає на це уваги, адже це порушення законодавства. Всеволод також повідомив, що він бачив маршрутне таксі Mercedec Printer, та в нього нема жодних сумнівів, що це був громадський транспорт.

Анна Жиленко, редактор газети «Вільний Репортер» повідомила нас про те, що вона була свідком того, як маршрутне таксі з логотипом ПР переміщалася по Луганську. Вона це бачила кілька днів тому, коли їхала на машині і бачила, як маршрутне таксі їхало по одному з маршрутів. Жодних сумнівів про те, що це громадський транспорт у Анни немає.

Сергій Шакун, директор таксі «Люкс» м. Луганськ, повідомив громадських спостерігачів ОПОРА про те, що він біля лялькового театру  кілька днів тому був свідком, коли на пасажирському транспорті переміщається маршрутне таксі з логотипом ПР. Його це дуже здивувало, оскільки він, як директор служби таксі «Люкс», не дозволяє у власних таксі жодної політичної реклами під час виборчого процесу, оскільки це є порушенням законодавства України. 

Олеся Антонова, жителька Луганська повідомила громадських спостерігачів, що 15 серпня бачила таке маршрутне таксі під  № 155, яке курсувало вулицями.

Інші жителі Луганська, зокрема Анна Кірсанова, Іван Жеведь Деніс Остапенко, Дарія Шаталова, Кристина Гунько  повідомили громадських спостерігачів ОПОРА про те, що вони останні 5 днів особисто бачили, що маршрутні таксі з номерами № 155 чи № 183 їздять по місту та перевозять громадян в якості громадського транспорту.

Громадянська Мережа ОПОРА має аудіозаписи, на яких записані свідчення вищезазначених осіб – жителів Луганська, які особисто бачили громадський транспорт з рекламою ПР останні 5 днів та аудіозаписи бесід з водіями, які також підтверджували факт наявності на їхніх маршрутах машин з логотипами ПР. Саме тому виникає питання: якщо дійсно Партія Регіонів орендувала 4 маршрутних таксі на приватне замовлення, як свідчили кілька водіїв, то чому ПР допускає, що їхні орендовані машини курсували містом та перевозили луганчан, виконуючи функції громадського транспорту? Це питання залишається відкритим.

 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.