Клон-технологія запрацювала на двох із семи одномандатних округах Хмельниччини. Троє кандидатів у депутати Верховної Ради України зареєструвалися після того, як уже були зареєстровані їхні однофамільці

Першим отримав двійника чинний народний депутат України (УНП) Олександр В’ячеславович Слободян – киянин за місцем проживання, керівник відомої в Україні та за кордоном корпорації-виробника пива й безалкогольних напоїв «Оболонь». Через тиждень після його реєстрації кандидатом по виборчому округу № 187 із центром у місті Хмельницькому, 13 серпня, ЦВК зареєструвала кандидатом безпартійного Олександра Миколайовича Слободяна – водія СТОВ «Берегиня» із Ярмолинецького району з вищою освітою. Обидва самовисуванці. Якщо діючий парламентарій у своїй виборчій програмі з-поміж іншого обстоює розвиток реального сектору економіки, то у програмі дипломованого шофера є пункт, яким він опонує одному з провідних вітчизняних броварів: «… реклама пивного алкоголізму на телебаченні повинні бути замінені культом Духовності, Знань, Праці, Поваги до національних святинь…».

Прізвища-омоніми й прізвища-пароніми на виборчому окрузі № 191 із центром у Старокостянтинові з’явилися після реєстрації кандидатами 15 серпня. Тепер місцевому голові обласної ради Миколі Васильовичу Дерикоту (Партія регіонів), який зареєстрований у ЦВК 7 серпня, опонує безпартійний самовисуванець Віталій Вікторович Дерикіт із Черкащини. Конкретній виборчій програмі голови облради, де прописані плани дій для кожного із адміністративних районів виборчого округу, заїжджий кандидат протиставляє набір загальних фраз.

Поряд із уродженцем Віньковецького району, який входить у той же округ № 191, народним депутатом України Василем Федоровичем Шпаком (висуванець Народної Партії, зареєстрований 3 серпня) з’явився безпартійний самовисуванець 21-літній киянин Василь Володимирович Шпак. Кидається в очі ідентичність передвиборних програм кандидатів-Шпаків (на сайті ЦВК вони опубліковані з інтервалом у 11 днів). У них однакова конкретика плану дій по районах округу: створення стратегії розвитку сільського господарства України до 2025 року, перерозподіл податкових надходжень між центральною владою і місцевими органами самоврядування шляхом зміни співвідношення 80 % на 20 % хоча б до 50 % на 50 %.

За словами депутата обласної ради Валерія Мурзи, який також балотується до Верховної Ради України по округу № 191, пасивний кандидат-клон відбирає лише один відсоток голосів у того, проти кого він висунутий. Активна ж діяльність клона, за його словами, може відтягти від основного кандидата до чотирьох відсотків голосів.

 

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.