Нещодавно в Ужгороді на прес-конференції кандидат до Верховної Ради України Олександр Кеменяш відповів представникам ОПОРИ - чи варто вважати встановлення ним дитячих майданчиків - непрямим підкупом виборців

У селах Дусино та Кострино, які належать до Велико-Березнянського району Закарпатської області, а також Тур`я-Ремета (Перечинськй район) було встановлено дитячі майданчики. Ці два згадані райони входять до одномандатного виборчого округу №70, за яким Олександр Кеменяш балотується від Об’єднаної опозиції «Батьківщина».
2012_08_16_Kemenjash_kacheli_Про зведення дитячих майданчиків писала газета «Місцевий час» №7(7)26 липня 2012 року. В тексті повідомлення йдеться, що в час, коли майстри монтували майданчики, Михайло Кеменяш охоче спілкувався з жителями сіл про потреби дитячих садочків та інші проблеми громади.
Відмітимо, що на момент їхнього встановлення майданчиків Олександр Кеменяш не був офіційно зареєстрованим в Центральній виборчій комісії як кандидат. Проте в медійному середовищі він подавався як ймовірний претендент на цей статус на вищезазначеного округу.
Дві маятникові гойдалки, гойдалка-лавиця, гойдалка-балансир, дитяча гірка і драбина на мотузці - саме так виглядає дарований майданчик для дітей. Зроблено все з цільного полакованого кругляка деревини у поєднанні з металом та канатами. Орієнтовна ціна такого майданчика не менша 20 тисяч гривень.

Відповідаючи на питання представника громадянської мережі ОПОРА, Олександр Кеменяш запевнив, що з 2008 року його благодійний фонд «Благодар» встановив на Закарпатті близько 40 дитячих майданчиків. Їх встановлюють незалежно від виборів та округів. Прикладом того є нещодавно встановлений майданчик в одному з дворів Ужгорода, що не входить до округу, за яким балотується кандидат.

Сума, яку витрачає його фонд на один майданчик, Михайло Кеменяш не зміг назвати. Проте запевнив, що за роки встановлення грошей пішло чимало.

Після того, як ОПОРА на прес-конференції підняла питання про законність таких благочинних ініціатив під час виборчої кампанії, Олександр Кеменяш висловив бажання найближчим часом проконсультуватись щодо цього з юристами. Саме вони мають зробити висновок, чи може вважатись така діяльність непрямим підкупом виборців і чи загрожує певними негативними для кандидата юридичними наслідками подальші подібні ініціативи.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.