На початку серпня все місто Кременчук (Полтавська область) зарясніло білими трафаретними оголошеннями «Надам роботу», які були розміщені просто на тротуарах та пішохідних доріжках і не дублювалися в місцевих засобах масової інформації. Деінде ці трафаретні об’яви з’являлися на таких нетрадиційних рекламних носіях ще в липні, але з початком виборчої кампанії вони набули надзвичайно широкого розповсюдження, пропонуючи зацікавленим звертатися щодо подальших роз’яснень за інтернет-адресою   www.vybir.pl.ua.

При переході по запропонованій адресі, перше, що бачить відвідувач – це оголошення про мету роботи сайта. Вона сформульована у вигляді звернення «Мы формируем кадровый резерв для проведения будущих выборов 2012. Если Вы хотите принять участие в избирательной кампании 2012 года, Вам необходимо заполнить следующую форму». Далі ж на кандидата на працевлаштування чекають питання щодо особистих даних та найбільш інтригуюча частина анкети – це вибір з запропонованого переліку посад та бажаної винагороди. Оголошені вакансії від агітатора та спостерігача до керівника кампанії та політтехнолога, а діапазон оплати від 1 500 до 15 000 гривень.

Будь-яких ознак щодо приналежності якійсь політичній силі чи кандидату сайт немає, як немає і будь-яких зворотних контактів. Хоча після заповнення анкети, на вказану нами електронну адресу надійшло повідомлення з електронки [email protected] з інформацією про те, що ми були зареєстровані на  vybir.pl.ua в якості можливих кандидатів для роботи на майбутніх виборах.

Тож ми стали свідками функціонування спеціалізованої кадрової агенції регіонального значення, адже доменне ім’я pl.ua чітко вказує на орієнтованість сайта на цільову аудиторію Полтавщини та є очевидним, що наразі ця кадрова агенція спрямована на підбір фахівців для майбутніх виборів. З якою ж метою вона насправді використовуватиме набуту інформацію та базу потенційних працівників, стане зрозумілим вже невдовзі. Полтавська ОПОРА уважно відстежує ситуацію. 

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.