Партія регіонів у Новоселицькому районі Чернівецької області організувала так званий «Клуб виборців». Членом клубу може стати будь-хто. На першому засіданні, про яке стало відомо із офіційного сайту Новоселицької райдержадміністрації, зібралось близько 35 чоловік. На першому засіданні доповідала чиновник райдержадміністрації Наталія Штефанко на тему впровадження соціальних ініціатив Президента. Планується, що засідання клубу відбуватимуться раз на 1-2 тижні. Наступна тема обговорення: пенсійне забезпечення.

Про те, що в Новоселицькому районі Чернівецької області діє «Клуб виборців» стало відомо з офіційного сайту Новоселицької райдержадміністрації. Повідомлення про це з’явилося увечері 14 серпня, а вже на ранок 15 серпня зникло з сайту[1]. Проте, факт публікації все ж таки вдалося зафіксувати за допомогою екранної копії.dodatok_clubVybortsivPR

Процитуємо текст замітки «У громадській приймальні районної організації Партії регіонів відбулося засідання клубу виборців»: «Про хід і порядок впровадження соціальних ініціатив Президента присутніх проінформувала заступник начальника управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації Наталія Штефанко. На наступному засіданні клубу виборців буде розглянуто питання щодо пенсійного забезпечення».

ОПОРА звернулася за коментарем до Громадської приймальні Партії регіонів в місті Новоселиця, де підтвердили інформацію про існування клубу. Зокрема, там повідомили про те, що «Клуб виборців» у місті створений нещодавно. Членом клубу може стати будь-хто бажаючий. На першому засіданні (прим. – інформація про яке спочатку з’явилася, а потім зникла з офіційного сайту райдержадміністрації) зібралось близько 35 чоловік. Засідання планують проводити раз на 1-2 тижні. Серед майбутніх тем обговорення: земельна та пенсійна реформи, питання соціально-економічного розвитку, питання ринку праці, освіта та ін. Експертами, яких запрошуватимуть на засідання, є здебільшого чиновники Новоселицької райдержадміністрації. Втім, за словами заступника районного штабу Партії регіонів Мірчі Базя, всі вони на час участі у засіданнях клубу перебуватимуть у відпустці. Для того, щоб перевірити інформацію про відпустку Наталії Штефанко на час проведення першого засідання, ОПОРА подала 16 серпня 2012 року відповідний інформаційний запит.

Щодо самого факту появи публікації про «Клуб виборців» на офіційному сайті Новоселицької райдержадміністрації, то важливо зазначити, що Закон «Про вибори народних депутатів України» у статті 11 передбачає, що виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,
Григорій Сорочан
063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.



[1] У громадській приймальні районної організації Партії регіонів відбулося засідання клубу виборців http://www.novoselica-rda.cv.ua/2611-u-gromadsky-priymaln-rayonnoyi-organzacyi-partyi-regonv-vdbulosya-zasdannya-klubu-viborcv.html