На головній площі м. Сімферополя, перед будівлею кримського уряду, біля державних прапорів України та Криму були розташовані прапори Партії Регіонів.

Мер Сімферополя Віктор Агєєв не вбачає у цьому порушення. Про це він заявив у ході інтерв’ю у редакції газети «Крымские известия». На запитання на якому підґрунті прапори розташовані на державних установах, Агєєв відповів: «Я не бачу у цьому ніяким проблем. Могли бути будь-які прапори. У нас вільна держава, вільне місто. В нас скрізь стоять палатки Батьківщини, які виконком не давав право. Комуністам теж не давав право та і «ударовцам». Можливо все, але у рамках закону. Багато хто порушує закон». На уточнення, що використання державної власності (флагштоки) для партійної агітації суперечить законодавству України, мер відповів, що він не знає про їх використання у партійних цілях.WP_000126

Пункт 21 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняє кандидатам використовувати для проведення агітації транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення та інші об’єкти і ресурси за місцем роботи. Тому розміщення партійних прапорів на флагштоках державної установи є порушенням законодавства.

Довгостроковий спостерігач ОПОРИ отримав коментар у Об’єднанної  Опозиції з приводу цієї ситуації. Прес-секретар Батьківщини Леонід Карпов висловив думку партії: «Ми тиждень дивилися, як  на площі висять прапори Партії Регіонів. Мер підкреслив, що флагштокери не є державною власністю, тому він за ними не спостерігає. Також мер додав, що можуть висіти прапори любих політичних сил. Тому ми вирішили перевірити, як працює закон та скільки наші прапори будуть висіти. Але  14 серпня прапори повісили, а вже на при кінці дня приїхала машина, яка є власністю міста і почала знімати всі прапори. Віктор Агєєв забув, що ці флагштоки не власність міста та відправив комунальні служби наводити порядок.»

За коментарями звертайтесь:
Ренат  Умеров
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в АР Крим
050 538 28 03
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.