Декілька місяців тому несподівано на політичній арені Чернігівщини з’явився «найчесніший» гравець (http://despravda.com/v-chernigove-poyavilsya-samyj-chestnyj-kandidat/)

Більшість людей гучні обіцянки молодого чернігівського журналіста посісти місце парламентарія сприйняли за жарт. Проте 6 серпня ЦВК зареєструвала маловідомого самовисуванця по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 205 – Володимира Леонідович Андрійченка. Опонентами останнього є колоритні політичні важковаговики – діючий міський голова Олександр Соколов (Партія регіонів) та відомий бізнесмен Валерій Дубіль (Об’єднана опозиція). Позаяк сам Андрійченко впевнений у своїй перемозі та зізнається, що гроші на виборчу заставу взяв у кредит. Тест на відповідність критеріям «Чесно» з «найчеснішим» чернігівським кандидатом проводили представники Громадянської мережі ОПОРА.

Як «найчесніший» кандидат, зізнайся, чи доводилося тобі зазіхати на чуже майно, погрожувати життю людини, принижувати чиюсь гідність?

В принципі, працюючи журналістом, доводилося і принижувати гідність, і зазіхати на майно багатьох чиновників-корупціонерів, які, зазвичай, займаються лише тим, що «дерибанять» власність громадян як на місцевому, так і на національному рівні.

Чи був ти причетний до корупційних дій?

До корупційних дій, на жаль, не вдавалося мені хоч якось причепитися. Проте, якби я зачепився за ті корупційні діла, то, мабуть, вже мав мільйони, та зміг би вже висуватися від якоїсь чинної партій чи фракції.

Давай по пункту «Брехун». Чи відповідає твій стиль життя задекларованим доходам?

Ні, бо задекларував насправді більше – майже 90000 грн. І в цьому я «не проходжу» по критерію «Чесно», оскільки, заробляючи ці гроші, живу я в маминій однокімнатній квартирі і їжджу на орендованому автомобілі, не маючи власного.

То де ти брав гроші на заставу?

Гроші почав збирати ще заздалегідь, тому що планував балотуватися вже давно. У громадської організації, до якої я був причетний, виникла ідея створити «чесного кандидата» ще на місцевих виборах в 2010 році. Але, будучи журналістом чернігівського видання, редакція вирішила, що мені не варто поєднувати і журналістську діяльність, і виборчу кампанію місцевого рівня. Тому парламентські вибори і чесний кандидат – це продовження тієї ідеї, яка зароджувалася в 2010 році. А роблю я це для того, щоб донести людям правду.

Якщо станеш депутатом, чи займатимешся кнопкодавством? Рух «Чесно» нівелює цей пункт для тих, хто парламентарієм не був. Проте питання дотичне для людини, яка позиціонує себе найчеснішим депутатом.                                                                          

Звичайно. З однієї простої причини – я буду народним депутатом, і для мене відкриються широкі можливості. Треба ж з’їздити закордон, хоча б раз у житті. А маючи статус народного депутата, дипломатичну візу, думаю, усі кордони для мене будуть відкриті. Тому колегам-депутатам таки доведеться тиснути за мене на кнопки. Інакше в нашому житті не виходить.

Останній критерій, за яким представники «ЧЕСНО» оцінюють кандидата – «Прогульник». Де ти працював і чи прогулював роботу?

Ходити на роботу щодня хотілося б, але не завжди це виходить. На даний момент я незалежний журналіст, зареєстрований як ФОП. Тому ходжу не завжди, проте працювати кожен день доводиться.

Як ти вважаєш, що думають про такі амбіції твої політичні опоненти?

Думаю, зараз вони наді мною сміються, але це їхня велика помилка. Не раз було сказано, щоб стати народним депутатом по мажоритарному округу необхідно витратити від 3 до 5 млн доларів. Насправді, на мою думку, ця сума завищена, оскільки її називали технологи, набиваючи собі ціну. Звісно, без якихось мінімальних затрат зробити це неможливо. Але я впевнений, що головне – мати хорошу команду, бажання та натхнення щось робити. Є така мудрість: доки дві мавпи билися за їжу, третя її з’їла.

Що будеш використовувати в своїй кампанії? Які ресурси будеш долучати?

Перш за все, людські ресурси. Близько тридцяти людей серед моїх друзів та знайомих висловили готовність мене підтримати упродовж виборчого процесу. Наприклад, хоча б один раз пороздавати листівки або газетки, якщо, звичайно, вдасться їх надрукувати. Тобто робота буде налагоджена за суто українським принципом «кум за кума». А ось фінансовий ресурс – то проблема. Бо все, що було зібрано серед людей на вулиці та знайомих, уже витрачено на виборчу кампанію. Більш того, мені довелося взяти кредит на обов’язкову заставу. З цих грошей у мене залишилося менше 10000 грн на всю діяльність, яка триватиме упродовж трьох місяців. Цієї суми вистачить тільки на оренду приміщення, яке необхідне для нормального функціонування приймальні.

То на що ж ти розраховуєш?

Моя ставка на людей і на роботу з ними. Адже народу дурять мозок, говорячи, що є влада і опозиція. Проте згадані об’єднання є двома сторонами однієї медалі. Вони періодично міняються місцями, та життя від того не покращується, на жаль. Тому є просте бачення того, що треба міняти не цих людей місцями, а змінювати систему в цілому. Заводити в парламент молодих людей, які є принциповими і не здатні мислити шаблонами ХХ століття.

Якщо хтось з твоїх політичних опонентів запропонує «найчеснішому кандидату»  співпрацю, ти погодишся зняти свою кандидатуру?

При побудові речення зі словами «чесний кандидат» і «зняття», в мене виникає лише одна думка: не я знімаю, а на мою підтримку мають зняти свої кандидатури інші люди. Адже є шанс щось змінити на краще, і його не можна втратити. Тому, на мою думку, заради вирішення місцевих проблем чернігівців і діючий мер Олександр Соколов, і бізнесмен Валерій Дубіль погодяться зняти свої кандидатури на користь «найчеснішого кандидата». Все-таки молодість і сила на моєму боці.

Заради вирішення проблем чернігівців і діючий мер О. Соколов, і бізнесмен В. Дубіль погодяться зняти свої кандидатури на користь «найчеснішого кандидата»

Ти дійсно плануєш запропонувати їм це зробити?

Звичайно! І я думаю, що, побачивши жовтневі рейтинги, вони так і зроблять. Адже моя молода команда покаже якісний результат. І тоді ми зможемо говорити про те, що було б найкращим прикладом прояву демократії і піклування про місцевих жителів - виступати єдиним фронтом. Погодьтеся, було б чудово, якщо Олександр Володимирович залишився б мером, Валерій Олександрович, як бізнесмен, продовжував допомагати медичним закладам і установам освіти, а я, як депутат Верховної ради України, сприяв би виділенню субвенцій для Чернігівщини. Це був би чи не найкращий тандем, коли і місцева влада, і бізнес, і державна влада об’єдналися заради однієї цілі.

У вузьких колах подейкують, що «чесний кандидат» - проект команди діючого міського голови. Як ти це прокоментуєш?

Люди звикли мислити стереотипами: двоє об’єднуються дружити не за для чогось, а проти когось. Сподобатися всім неможливо. Опозиціонери мене називають ставлеником влади, а в іншому таборі на мене дивляться, як на прокаженого, оскільки я не входжу в рамки їхнього обмеженого мислення. Пліткарям можу дати лише одну пораду - краще сидіть в штабах і думайте, яким чином ви розвиватимете Чернігів і Україну, а не вигадуйте нісенітниці.

Як ти оцінюєш свої шанси на перемогу?

Думаю, моя команда мене не підведе. Чернігів має стати прикладом об’єднання влади і опозиції, коли кандидати зі старим мисленням по обидві сторони знімають свої кандидатури в підтримку молодості та майбутнього нашого Чернігова.

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.