Центр одномандатного виборчого округу № 158 знаходиться в місті Білопілля, навіть незважаючи на те, що в нього входить значна частина Зарічного району обласного центру. Також в окрузі об’єднані Білопільський, Краснопільський та Сумський райони. Орієнтовна кількість виборців – 175 682.

Така географія робить його досить складним: кандидати-мажоритарники мають знайти аргументи як для сумчан, так і для жителів віддалених сіл.Сумщина

Також експерти стверджують, що в сільській місцевості легше застосувати технології для маніпуляції результатами виборів. Політичним силам та кандидатам, які прагнуть захистити голоси виборців, доведеться особливу увагу звернути саме на сільську частину свого округу.

Фальстарт кандидатів

Окрім географічної складності, округ №158 виявився непростим ще й в політичному плані. Об’єднана опозиція не змогла дійти згоди щодо єдиного кандидата на цьому окрузі і за голоси виборців будуть боротися два опозиційні самовисуванці: Олександр Волков (ВО «Батьківщина») та Володимир Токар (на момент реєстрації «Фронт змін»). Конкуренцію їм складе кандидат від Партії регіонів Олександр Костенко.

Всі вони почали вивчати свій округ, відвідувати міста і села, агітувати за себе ще до офіційної реєстрації кандидатами в народні депутати.

Всі вони почали вивчати свій округ, відвідувати міста і села, агітувати за себе ще до офіційної реєстрації кандидатами в народні депутати

Володимир Токар під час прес-конференції  10 серпня заявив, що вже чотири місяці регулярно їздить по округу №158 і за цей час побував у кожному селі навіть по кілька раз.

Олександр Волков також часто з’являється тут, даруючи населеним пунктам дитячі майданчики та зустрічаючись з людьми, а одну із зустрічей навіть провів у церкві.

Олександр Костенко, окрім візитів в села, застосовує більш цікаві форми агітації, наприклад, від його імені в Сумах роздавали квитки на футбол, а також поширюється газета «Тепло й добробут в кожний дім» - «Информационный выпуск Фонда Александра Костенко «Ти не один – ми разом», в якій на підтримку кандидата виступив голова Сумської обласної державної адміністрації.

Інші кандидати маловідомі й наразі ще не розпочали активної передвиборної діяльності: Сергій Сергієнко «Україна – Вперед!», Олександр Сугоняко (УДАР), Євген Бондаренко (Партія «Зелені»), Валерій Парфило (самовисуванець), Андрій Дружченко (Комуністична партія України).

Скандали округу: чорний піар та виключення з партії

Саме на окрузі №158 з’явився перший чорний піар. Ще 23 липня у Зарічному районі обласного центру невідомі розклеїли на стовпах, зупинках і парканах листівки з антирекламою Олександра Волкова. Останній в коментарі Громадянській мережі ОПОРА натякнув, що чорний піар проти нього замовив не просто опонент по округу, а товариш по опозиції.

Громадсько-політична газета «Сумщина»

Чорний піар проти Волкова з’явився й в обласній громадсько-політичній газеті «Сумщина» в № 81 від 1 серпня. На першій шпальті розміщено анонс статті «Горілку в зуби, Бога – за бороду, або Навіщо перетворювати людей на свиней?!». Текст анонсу досить емоційний, написаний з використанням метафор та епітетів, але без зазначення жодного імені. На ілюстрації до нього розмішені два фото Олександра Волкова. Є й прив’язка до конкретної території: «На села, поля і дороги Білопільщини, Сумського і Краснопільського районів спустилася благодать. До людей прийшов Він. Огрядний, суворий і матюкливий».

Далі в тексті є навіть натяк на те, що дії неназваної особи спричинили смерть одного з жителів області: «…місцеві, нарешті, побачили Того, від чийого Імені їм дають найголовніше в житті – задушевну розмову і пляшку горілки в одні руки. За кілька днів після такого подарунка мешканці с. Низи вже поховали одного із своїх односельців». Показово, що співзасновниками газети «Сумщина» є Сумська обласна рада, обласна державна адміністрація та трудовий колектив редакції.

Серед скандалів цього округу чільне місце посідає й виключення з партії «Фронт змін» Володимира Токаря. Основна причина: порушення домовленостей Об’єднаної опозиції. Адже всупереч рішенню партії, він пішов на вибори як само висуванець. Цікаво, що наразі інформації про виключення з партії «Батьківщина» іншого опозиційного самовисуванця – Олександра Волкова, немає.

Як бачимо, округ №158 вже зараз можна вважати найактивнішим: окремі кандидати в депутати вже давно розпочали агітацію, є конфлікт між опозиційними кандидатами, використовується чорний піар та адмінресурс. Результат виборів в таких умовах по округу спрогнозувати важко, а тому можна очікувати загострення боротьби за голоси виборців з використанням різноманітних, в тому числі й не зовсім чесних, методів.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
 
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
тел.: +38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.