Кіровоградська обласна організація Партії регіонів подала позов на чи не єдиний представник незалежних ЗМІ у Кіровоградській області – молодіжний онлайн-журнал «Гречка». ОПОРА спробула розібратися, в чому справа.

Співробітникам порталу «Гречка» стало відомо про те, що вони замішані у судовий процес із однією з найвпливовіших політичних сил України 6 серпня 2012 року.

Цього дня у своїй поштовій скриньці дизайнер вищеназваного сайту знайшов лист від Господарського суду Кіровоградської області – ухвалу про порушення провадження у справі № 5013/1091/12 від 27 липня 2012 року. З цього документу стало відомо, що позивачем є Кіровоградська обласна організація Партії регіонів. А ціллю позиву стали «захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації».

А саме, представники обласної організації Партії регіонів вимагають визнання недостовірними таких фактів, описаних у статтях сайту:

  • використання Кіровоградською обласною організацією Партії регіонів громадських коштів для розміщення соціальної реклами з зображенням членів Партії регіонів;
  • адміністративного ресурсу у своїй політичній діяльності.

Наступна вимога сформульована так: «зобов’язання веб-сайт «Гречка» молодіжний онлайн-журнал, http://gre4ka.com.ua в термін не пізніше одного місяця з дня набрання рішенням суду законної сили розмістити спростування вказаної недостовірної інформації аналогічним способом – шляхом поширення через мережу Інтернет, а саме на офіційному веб-сайті «Гречка» молодіжний онлайн-журнал http://gre4ka.com.ua тим же шрифтом з відміткою «спростування» та розмістити посилання на дану статтю на головній сторінці сайту також з відміткою «спростування».

У статті критикуются дії чинної влади, яку звинувачують у використанні адміністративного ресурсу на користь кандидатів-мажоритарників

А ось, і самі «винуватці» відкриття судової справи: публікації з назвами «Адмінресурс в Кіровограді: на шару повісили, зайцем катається (ФОТО)» та «Партія регіонів на Кіровоградщині: адмінресурс на білборди!(ФОТО)». У статті критикуются дії чинної влади, яку звинувачують у використанні адміністративного ресурсу на користь кандидатів-мажоритарників Олександра Шаталова (на той момент потенційного кандидата по 99-му округу), Станіслава Березкіна (в.о. № 100), Олександра Єдіна (в.о. № 102), Сергія Кузьменка (в.о. № 103).

Прокоментував судовий позов керівник юридичного відділу Кіровоградської обласної організації Партії регіонів Віталій Юрах. Він називає позов не інакше як законним правом захистити честь і гідність партії: «Кожен має право через суд вимагати спростування інформації, якщо вона недостовірна. Вважати це тиском, а тим більше наступом на свободу слова – принаймні дивно». Віталій Юрах додає: «Кіровоградська обласна організація Партії регіонів просить суд зобов’язати відповідача спростувати недостовірну інформацію і не більше. Позовом не передбачено жодних матеріальних відшкодувань. Утім, якщо цей сайт переконаний у своїй правоті, то нехай доводить це під час судових засідань».

Головний редактор молодіжного онлайн-журналу «Гречка» Валерій Лебідь теж погодився дати з цього приводу свої коментарі:

Що являє собою документ надісланий Господарським судом Кіровоградської області?

Ухвала Господарського суду Кіровоградської області про порушення провадження у справі № 5013/1091/12 за позовом обласної організації Партії регіонів про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації.

Як Ви плануєте реагувати на ухвалу?

Забезпечити нашому колезі юридичний захист, надати якнайширшого розголосу справі, брати участь в усіх акціях на підтримку видання, якщо такі будуть відбуватися. В разі рішення суду не на нашу користь – подаватимемо апеляцію.

Як Ви вважаєте, наскільки документ є небезпечним для незалежної діяльності порталу «Гречка»?

Звісно, це дуже небезпечно. Адже якщо всі про кого ми пишемо подаватимуть до суду і будуть стверджувати, що чорне – біле, а суд «гратиме» на їх боці, то це унеможливить нормальну роботу порталу, заважатиме об’єктивності матеріалів. Фактично, перешкоджатиме професійній діяльності журналістів.

Довідково: Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.