Третього серпня Центральною виборчою комісією було зареєстровано кандидатами у народні депутати Олександра Залужного та Володимира Макара по 144 та 145 виборчих округах відповідно. Але не дивлячись на їхній офіційний статус кандидатів, сайт Полтавської міської ради продовжує інформувати виборців про активну благодійну діяльність цих політиків

Протеже міського голови міста Полтава Олександр Залужний та Володимир Макар, які позиціонують себе лідерами Громадського об’єднання «Наш дім - Полтава», були зареєстровані Центральної виборчою комісією як кандидати по 144 та 145 виборчих округах з центрами у місті Полтава.

Варто нагадати, що ГО «Наш дім - Полтава» уже майже рік слугує майданчиком для благодійної діяльності згаданих політиків. Саме за допомогою цього об’єднання Залужним та Макаром проводилися численні благочинні проекти та заходи на території, яка чітко окреслена межами двох виборчих округів, по яким тепер благодійники балотуються у народні депутати.

Так, для більшої ефективності та масштабності своїх проектів теперішні кандидати часто-густо використовували ресурси міської влади, які активно підтримував Олександр Мамай як міський голова обласного центру, запрошуючи благодійників на заходи та, зокрема, надаючи можливість висвітлювати благодійну діяльність лідерів ГО «Наш дім - Полтава» на офіційному сайті міської ради. Якщо "забити" у пошук на цьому сайті прізвища Залужний та Макар, то система видасть більше ніж 50 результатів, кожен з яких повідомляє про черговий благодійний вчинок громадський діячів. Але найбільш цікаво, що кандидати не нехтують такою інформаційною підтримкою і в умовах офіційної реєстрації. 8 серпня на сайті було розміщено оголошення про Полтавську молодіжну олімпіаду–2012 та зазначено, що «захід проводиться під патронатом Полтавського міського голови О. Мамая, за підтримки ГО «Наш Дім – Полтава» та його лідерів О. Залужного і В. Макара». У свою чергу міська влада не зважає на те, що такий вибірковий інформаційний PR може бути розцінений як використання адміністративного ресурсу.

Важливо зауважити, що Закон «Про вибори народних депутатів України» у статті 11 передбачає, що виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. А стаття 66 зазначеного закону наголошує, що фінансова підтримка заходів партією чи кандидатом в депутати може бути здійснена лише за рахунок коштів виборчого фонду.

Тож, зважаючи на букву закону, можна говорити, що у цьому випадку дії кандидатів у депутати та міської влади призводять до порушення демократичної процедури виборчого процесу, яка гарантується чинним законодавством.

Детальніше:

Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.