У місті Виноградів та однойменному районі майбутнім першокласникам місцевих шкіл роздали шкільні канцелярські набори від кандидата у народні депутати України Івана Балоги.

Подарунки роздали протягом минулого тижня. В основному, передача подарунків здійснювалась через депутатів міської та районної рад від партії "Єдиний Центр". Переважно, дарунки вручались батькам на батьківських зборах, які ініціювала школа. В окремих випадках, вчителям доводилось особисто заносити подарункові набори майбутнім першокласникам додому.

Загальна вартість набору канцелярського набору становить орієнтовно 30-40 гривень. При цьому законодавством визначено, що подарунки від імені кандидата у народні депутати вартістю 32 грн. 85 коп. і більше – вважається підкупом виборців. За це законом передбачена відповідальність - до 6 років позбавлення волі.

До набору, який передали першокласникам на території Виноградівщини, входять пенал, канцелярський олівець, ручка, набори із 6 олівців та 6 фломастерів, гумка для стирання, точила для олівців, пластикова лінійка, три зошити на 12 аркушів в клітинку та косу лінійку, альбом для малювання на 8 арк., папір для аплікацій з 8 кольоровими аркушами та вітальна листівка за підписом Івана Балоги.

Як відомо, Іван Балога є зареєстрованим кандидатом в депутати Верховної Ради України постановою Центральної виборчої комісії №140 від 3 серпня 2012 року. Його одномандатний виборчий округ №73, з центром у місті Виноградів. До нього входить власне місто та однойменний район. Саме у цьому регіоні першокласникам, як уже згадано, і були роздані шкільні набори.

В листівці, яку додали до канцелярського комплекту, містилось привітання від імені Івана Балоги. «Дорогий першокласнику! Незабаром для Тебе пролунає перший шкільний дзвінок. Він покличе до класу – на перший урок – та відкриє дорогу до цікавої, захоплюючої, сповненої незабутніх вражень та спогадів, чарівної країни Знань. Впродовж шкільних років Ти опануєш великі й малі науки, навчишся творити добро, любити свою Батьківщину та рідний край, станеш освіченою, культурною людиною. Щиро бажаю міцного здоров’я, успіхів у навчанні, відмінних оцінок, перемог та звершень! Щасти Тобі! З повагою, Іван Балога».

Очевидно, вітальна листівка, не зважаючи на зміст, швидше адресована батькам першокласників – потенційних виборців, аби ті розуміли, хто саме допоміг матеріально підготувати їхню дитину до першого уроку в школі.

Іван Балога – не єдиний кандидат в народні депутати від партії "Єдиний Центр", який роздавав подарунки першокласникам. Раніше його однопартієць Василь Петьовка, який сьогодні є кандидатом за одномандатним виборчим округом №72, також з нагоди 1 вересня у липні роздавав першокласникам Тячівського та Рахівського районів ранці зі шкільним приладдям (папки для трудового навчання, пенали з ручками й олівцями, альбоми для малювання з олівцями та фломастерами, зошити для письма й математики тощо). Обидва райони Закарпатської області входять до виборчого округу кандидата.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.