В Одеській області розгорівся серйозний скандал, який вже вийшов на всеукраїнський рівень. При цьому, скандал набирає все більше обертів, а тому потребує ретельного аналізу.

Вранці 4 серпня в селі Старі Шомполи Комінтернівського району Одеської області п'ятеро невідомих розгромили торгову палатку підприємця Володимира Назаренко, який принципово не вступав до Партії регіонів і публічно виступав проти діючої влади. А за тиждень до нападу підприємець звернувся до редакції газети ВО "Свобода", якій розповів про тероризування жителів села з боку Партії регіонів.

«Тільки що від села в бік Комінтернівського від'їхав їх білий мікроавтобус «Фольксваген» без номерів. Я дзвонив в міліцію. Десь півгодини тому цей мікроавтобус під'їхав до мого дому, звідти вийшло 5 «мордоворотів» з монтировками. Вони стали трощити кіоск моєї дружини, стільці, все навколо», - заявив Володимир Назаренко.Голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко

Він повідомив також, що нападники заявили: "якщо будеш виступати в селі проти "регіоналів", приїдемо вночі і знищимо всю твою родину".

Після того, як інцидент набув розголосу, Партія регіонів поширила офіційну заяву, в якій спростовувала цю інформацію, наголошуючи, що підприємець, який є активістом партії «Свобода», намагається використати звичайну побутову бійку в політичних цілях.

«На території Шомполівської сільської ради знаходиться магазин приватного підприємця Володимира Назаренко, активіста партії «Свобода», в якому його неповнолітній син реалізує алкогольні напої на розлив і контрабандні сигарети. За словами мешканців села Шомполи, сам підприємець б'є дружину і дітей, а на території його магазину постійно відбуваються п'яні бійки. Люди постійно скаржаться на якість товарів, які реалізує підприємець. Враховуючи те, що відбувається, керівництво сільської ради тиждень тому попередило підприємця про можливий розгляд питання про закриття магазину, в якому торгують незаконним спиртним і сигаретами. Після чого, підприємець спробував виставити чергову побутову бійку як політичний конфлікт», - пояснив голова Комінтернівської районної організації Партії регіонів і водночас голова Комінтернівської райдержадміністрації Іван Марзак.Стаття Назаренка

Він зазначив, що ніяких пропозицій про вступ до Партії регіонів Володимиру Назаренку, який, за словами Івана Марзака, має в селі негативну репутацію, не робилося, а сама ситуація є провокацією.

Разом з тим, Одеська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" направила до Генпрокуратури заяву з вимогою захистити права Володимира та Галини Назаренків, до яких застосовується фізичне і моральне насильство за їхню опозиційну до влади діяльність.

В заяві політичної сили зазначено: "Місцеве керівництво Партії регіонів намагається виставити Назаренка в ролі людини, яка має "негативну репутацію" в селі - нібито проводить незаконну торгівельну діяльність, негідно поводиться в сім'ї та інше. Розглядаємо це, як спробу приховати справжні політичні мотиви цькування місцевими властями сім'ї Назаренків", - йдеться в заяві націоналістів.

Аби розібратися в ситуації до Старих Шомпол виїхав голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко. Він зустрівся з родиною Назаренків і побував на місці скоєння нападу.

"Володимир Назаренко звичайний селянин, який чесною працею забезпечує сім'ю. Торгова палатка - єдине джерело доходу сім'ї. З документами у підприємця все в порядку. Жодне слово в заяві Партії регіонів не відповідає дійсності. Місцевій владі Назаренко не підійшов тільки тому, що не прогнувся і відкрито виступав проти чинного режиму. Раджу журналістам особисто з'їздити в село і переконатися в цинічній брехні Партії регіонів, наочно побачити, як чинна влада бореться з опонентами і яким чином збирається забезпечити результат на виборах", - зазначив лідер одеських свободівців.

Після зустрічі з підприємцем Павло Кириленко поїхав до сільради. Однак на робочому місці ні голови сільради, ні дільничного інспектора не виявилося. Одеська "Свобода" вже направила відповідну скаргу в Генпрокуратуру і тепер чекає належне розслідування цієї ситуації.

В той же час регіонали так прокоментували приїзд до Старих Шомпол Павла Кириленка: "Як повідомив в ексклюзивному інтерв'ю газеті «Регіональний вісник» голова Комінтернівської районної організації Партії регіонів, голова Комінтернівської районної державної адміністрації Іван Марзак, 8 серпня в селі Шомполи цього району побувала група агітаторів, імовірно, від партії «Свобода». За його словами, до будівлі сільради села Шомполи увірвалися молодики з криками: «Де голова! Свободу не спинити!». При цьому вони розклеювали по стінах свастики і обривали плакати та оголошення. Залякавши жіночий колектив ради, гості прогулялися по вулиці, лякаючи перехожих гучними криками і провокуючи ненормативною лексикою обурення місцевих жителів. Як зазначив Іван Марзак, почувши нацистські гасла на російсько-українському суржику, місцеві підприємці та фермери закликали непрошених «гостей» до порядку, після чого тим нічого не залишалося як покинути територію села", - сказано в повідомленні на сайті обласної організації Партії регіонів.

Разом з тим, на відеозаписі, опублікованому в Інтернеті, подібних фактів немає. Однак видно як на будівлі Шомполівської сільради, як і в іншому селі цього ж району, Крижанівці, розміщена символіка Партії регіонів і табличка офісу сільського партосередку. Слід сказати, що частиною 4 статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" на будинках і в приміщеннях органів місцевого самоврядування забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами.