Об’єднанна опозиція заявляє про порушення проти її кандидата в Донецьку декількох сфабрикованих кримінальних справ. Мова йде про Володимира Деркача, колишнього шахтаря та активного учасника акцій протесту “чорнобильців” який, балотуватиметься від ВО «Батьківщина» по ВО №41 (центр - Будьонівський район Донецька).

«Деркачу інкримінували підробку документів, які дозволили йому отримати статус потерпілого від техногенної катастрофи», - йдеться у повідомленні прес-служби ВО «Батьківщина». «Очевидно, зрозумівши, що не вдасться зліпити справу про статус чорнобильця, влада вирішила порушити нову абсолютно безглузду справу, звинувачуючи опозиціонера у побитті якогось студена минулого місяця», - зазначають у прес-службі.

Сам Володимир Деркач розповідає про ситуацію так: «27 липня о першій годині ночі до мене додому приїхало 2 машини представників міліції, 7 людей, для того щоб, як вони самі висловилися, «поспілкуватися». Я вважаю, що так спілкуються або бандити, або люди, що не дотримуються норм закону про державних службовців”, - зазначає кандидат. Деркач заявляє, що важко сказати, якого розвитку надалі здобули б події, якщо б тоді вночі він поїхав з правоохоронцями до районного відділку. «Вже вдень, ближче до обіду, представники правоохоронних органів приходили до моєї дружини й розпитували, де чоловік. Хоча, я певен, вони точно знають, що наш місцевий штаб розташований буквально в 5 хвилинах пішки від мого дому», - говорить пан Володимир. Крім того, Володимир Деркач розповідає, що за повісткою викликали і його, і дружину: «Я розумію, коли, через мою активну позицію, хочуть спілкуватися зі мною. Але ж нащо чіпати дуже хвору жінку?!»

3 серпня опозиційного кандидата викликали до органів МВС на допит.  «Мене викликають до районного відділку, називаючи причиною те, що я, нібито, у стані алкогольного сп’яніння побив якогось студента. Мова йде про вечір, коли у мене відбувалася зустріч із журналістами Максимом Абрамовським та Максимом Касьяновим. Ми пізно розійшлися, вони поїхали на вокзал, я пішов додому. Географічно ми знаходились близько у 100 метрах від мого дому», - пояснює ситуацію пан Володимир. - «Тоді в мене виникає питання до правоохоронців – як ви так швидко знайшли людей, які вперше в житті були в цьому районі? Отже, я можу висунути думку, що правоохоронні органи встановили за мною спостереження. Якщо, за словами міліціантів, мене викликають як свідка, то хай зазначать, хто вказав на мене як на свідка. Якщо я нічого не бачив та не знаю щодо справи цього студента, вказувати на мене у будь-якому вигляді це – провокація. Я це напряму пов’язую з моїм висуненням по виборчому округу  №41», - наголошує Деркач.

Прес-служба Донецького МУ ГУМВС України в Донецькій області на своєму сайті зазначає, що підставою до виклику в міліцію Володимира Деркача стала його заява. «В Інтернет-ЗМІ з'явилася інформація про те, що В.Г. Деркач був викликаний до міліції. Повідомляємо, що дійсно 3 серпня 2012 р. о 11.00 громадянин Деркач В.Г. був повісткою викликаний в Пролетарський райвідділ міліції для дачі пояснень. Підставою до виклику стала заява мешканця м. Донецьк про спричинення йому тілесних ушкоджень. Наразі проводиться дослідча перевірка за заявою, що надійшла», - йдеться у повідомленні.

В Об’єднаній опозиції наголошують, що Володимир Деркач не має жодного відношення до цих кримінальних справ і є законослухняним громадянином, якого переслідують лише через його опозиційну діяльність. «У владі дуже переживають через те, що в цьому виборчому окрузі живе багато шахтарів, а кандидат від Об’єднаної опозиції є шахтарем і чорнобильцем і має велику підтримку серед виборців», - йдеться у повідомленні. Об’єднана опозиція вимагає від влади закрити всі сфабриковані справи проти Володимира Деркача і припинити політичні переслідування опозиційних кандидатів.

За коментарями звертайтесь:
Олександр Клюжев,
Координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України»  в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
+390958225319
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО "Комітет виборців України" та ОПОРИ - це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ ДОО КВУ спільно з мережею ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть громадські спостерігачі, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.