Благодійні фонди кандидатів-мажоритарників, які є трендом поточної виборчої кампанії, властиві і для Хмельниччини. З діяльністю теперішніх претендентів на парламентські мандати пов’язано принаймні сім благодійних фондів, зареєстрованих у різні роки.

Наприклад, фонд «Святого Володимира», який фігурує у переліку обласного управління юстиції під першим номером, є супутником народного депутата України Олега Лукашука із серпня 1998 року. Благодійний фонд «Закон та справедливість» діє з листопада 2002 року, коли його голова Віталій Олуйко уже став депутатом Верховної Ради.

Три благодійних фонди зареєстровано вже у цьому році. Першим –  «Розвитком рідного Поділля», зареєстрованим у квітні, головує та сама людина, яка заснувала газету «Розвиток. Поділля+» для висвітлення діяльності Віктора Бондаря. Другий фонд «Відродження Хмельниччини» розпочав свою діяльність у червні. Його юридична адреса – вулиця Галана, 7 у Хмельницькому – є юридичною адресою макаронної фабрики, де директор голова правління фонду Ігор Корнійчук. Обласний «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч» зареєстрований на місяць пізніше. Його очільник – лояльний до влади самовисуванець по округу №188, між виборцями якого розповсюджується газета з назвою фонду. Функцію благодійного фонду його опонента Віктора Коліщака виконує громадська організація «Рідне місто», якій нерідко дякують за допомогу не тільки у Хмельницькому, а й у віддалених селах виборчого округу.

Сергій Буряк ще 1998 року пройшов у парламент зі Славути. Підтримуючи відтоді зв’язки з електоратом теперішнього округу №190, він лише торік очолив раду благодійників Хмельницького регіонального благодійного фонду «Зміцнення громад» (зареєстрований у лютому 2010 року). З того часу й почастішали публічні подяки у місцевих ЗМІ на адресу мецената з боку медичних і освітянських колективів, громадян за подароване медичне обладнання, відкриття дитячих майданчиків тощо.

Пригасла діяльність обласного благодійного фонду «Благовіст», перестала виходити фінансована ним безкоштовна газета «Хмельницький майдан». Це пов’язують із тим, що керівник фонду – лідер фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Іван Гладуняк – опинився без підтримки Об’єднаної опозиції по мажоритарному округу й поза її виборчим списком. До речі, фонд зареєстрований у липні 2008 року, коли Іван Васильович обіймав посаду голови обласної ради.

Без місцевих благодійних фондів обходяться деякі представники крупного бізнесу. Зокрема, президент ЗАТ «Оболонь» Олександр Слободян та власник мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр К» Олександр Герега. Щоправда, ріг достатку, з якого сипляться цінні подарунки підприємствам, установам й громадам виборчого округу №192, (Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький і Ярмолинецький райони) проростає з благодійного фонду «Олександра та Галини Гереги», зареєстрованого у столиці, де секретарем міськради якраз і є пані Галина. Серед подарунків Олександра Гереги – імпортний прес-тюкувальник сіна для сільгосппідприємства у Правдівці на Ярмолинеччині, автомобіль швидкої медичної допомоги Кузьминській амбулаторії Городоцького району, інструменти і навіть конверти з грішми з нагоди професійних свят. Зі щедрим меценатом не проти міцно дружити владна команда. Заступник голови Хмельницької обласної організації Партії регіонів Михайло Войтюк, який сам очолює один із благодійних фондів («Щедрість», зареєстрований у липні 2010 року), вже заявив, що команда регіоналів готова підтримати Олександра Герегу кандидатом по мажоритарному виборчому округу.

Втім, благодійна діяльність інколи боком вилазить. Так, кам’янчанин Ростислав Ярема, якого підтримує Об’єднана опозиція по мажоритарному округу з центром у Кам’янці-Подільському, вдруге у цьому році фігурує у кримінальних справах. Він підозрюється у перевищенні влади і підробці документів під час реалізації благодійного проекту «Зігрій любов’ю дитину» в рамках недержавного фонду «Велика родина». Це ніби трапилося під час його роботи заступником голови Київської облдержадміністрації (Віра Ульянченко, яка керувала областю у 2006 – 2009 роках, очолює фонд «Велика родина»). Ростислав Ярема перебуває на підписці про невиїзд, що ускладнює його реєстрації кандидатом у депутати і можливості передвиборчої агітації.