Таке рішення 26 липня прийняв виконавчий комітет Луцької міської ради. Під час проведення заходів з нагоди Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України, Дня міста у центрі Луцька, на Театральному майдані буде заборонено розміщувати інформаційні та агітаційні намети.

Така заборона діятиме упродовж чотирьох днів з 22 по 26 серпня. Як пояснюють у міській раді, такий запобіжний захід здійснюють з метою забезпечення громадського порядку, благоустрою, недопущення утворення тисняви та незручностей для жителів міста під час проведення святкувань у місті.

Саме ж рішення викликало обурення в представників політичних партій. Зокрема, Волинська Об’єднана опозиція не підтримує подібного рішення. «Ми проти такого рішення. Це не конституційно та не демократично. Юридичним шляхом будемо просити виконком змінити рішення», - заявив в.о. голови Волинської територіальної організації політичної партії «Фронт Змін», заступник керівника обласного штабу Об’єднаної опозиції Олександр Пиза.

Свободівці натомість відреагували дуже швидко. Так, голова обласної організації ВО «Свобода», депутат Волинської обласної ради Анатолій Вітів наступного дня після прийняття рішення виконкомом звернувся до прокуратури щодо цього питання. «Я думаю, що виконком перевищив свої повноваження, бо згідно закону виконком заперечує Закон «Про вибори…». Він забороняє нам проводити агітацію, що є незаконно. Іде виборча кампанія, і ніхто не може вмішуватися, тим більш міськвиконком, тим паче визначати, можна проводити агітацію чи не можна. Є закон «Про вибори…», який чітко каже – можна. Значить ми проводимо агітацію. А думка Миколи Ярославовича (Микола Романюк, Луцький міський голова, - авт.) мене не цікавить», - заявив Вітів.

Протилежна думка у представників Партії регіонів. «Агітаційні намети і агітатори різних політичних сил, не має значення, якого вони забарвлення -, я думаю, що це не дає позитиву нашому місту. Нічого страшного не буде, якщо п’ять днів буде місто без агітації. Ще є багато часу для того, щоб провести агітаційні заходи. Я думаю, люди зможуть і без наметів визначитися, за кого голосувати і якого їм кандидата підтримувати», - зазначив голова Луцької міської організації Партії регіонів Іван Смоленг.

Втім, у міській раді своє рішення трактують інакше, аніж партійці. «Якщо людина хоче в цей період роздавати листівки чи видавати газети своєї політичної сили, то їй цього ніхто не забороняє. Ми говоримо тільки про намети, як елемент, який стоїть на території і створює незручності для людей, які святкують. Тут абсолютно немає ніяких моментів, які зв’язані з обмеженням прав тієї чи іншої політичної сили чи людей висловлювати свою політичну думку», - прокоментував рішення виконкому перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук.

Марія Доманська, регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.