На Миколаївщині деякі політичні сили та деякі кандидати в народні депутати України не познімали свою політичну рекламу з біл-бордів, що є порушенням закону «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до цього закону, зі стартом виборчої кампанії вся політична реклама, яка розміщена на біл-бордах міста, має бути знятою.

Пункт 3 статті 68 роз'яюснює, що насправді вважається політичною рекламою.

«Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами  належить  також  використання  символіки  або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення  про  підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних  заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки  партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою». 

Офіційний старт виборчої кампанії відбувся 30 липня, але станом на 6 серпня біл-борди міста та області прикрашає політична реклама Партії регіонів, кандидата в народні депутати від Партії регіонів Володимира Наконечного, кандидата в народні депутати Генадія Задирко від Партії об'єднаних лівих та селян, та ВО «Батьківщина».

Що стосується КПУ та партії «Україна — Вперед» Наталії Королевської, ситуація дещо різниться. По місту розміщені біл-борди, які не містять імен кандидатів чи назв партій, чи партійної символіки, а лише лозунги. Проте візуально дані біл-борди нагадують по змісту попередню рекламу даних політичних сил, хоча і не порушують чинного законодавства.

Варто відзначити, що політична реклама потенціальних кандидатів-”мажоритарщиків” Артема Ільюка, Миколи Жука (Миколаїв), Віталія Травянко (місто Первомайськ) від Партії регіонів була заздалегідь знята. Проте політична реклама самої політсили про те, що «руїну подолано» продовжує і далі переконувати жителів Миколаївщини в тому, що «стабільність досягнуто».

Миколаїв

Згідно з законом, політична реклама може розміщуватись лише після офіційної реєстрації кандидата в народні депутати України по одномандатному виборчому округу та створення його виборчого фонду, так як саме з нього і фінансується розміщення рекламних матеріалів. Про це йдеться мова в пункті 8 статті 68, «кандидат у  депутати  в  одномандатному  окрузі  фінансує  із коштів свого виборчого  фонду  заходи  і  матеріали  передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку».

В разі, якщо політична реклама представляє партію, то для розміщення політреклами має бути створений виборчий фонд партії.

Так, згідно з пунктом 7 статті 68, «партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку».

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.