Виборці можуть ознайомитися з повним списком кандидатів у народні депутати від Партії регіонів. Проте кандидатів від «Батьківщини» треба зачекати

На засіданні ЦВК від 7 серпня зареєстровано 223 кандидати в народні депутати України від Партії регіонів. Лідером у списку «регіоналів» став прем’єр-міністр України Микола Азаров. Другим номером значиться співачка Таїсія Повалій. Третю позицію займає віце-премєр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Четверту і п’яту сходинку посіли відповідно секретар РНБО Андрій Клюєв та голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Із повним списком можна озайомитися тут - http://www.pravda.com.ua/news/2012/07/30/6969850/   

Від списку Об’єднаної опозиції сьогодні реєстрація не проводилась. Заступник голови ЦВК Андрій Магера зазачив, що це пов’язано з нестачею інформації від усіх без винятку державних органів: МВС, МЗС, Служба опіки та піклування, Прикордонна служба України. І пообіцяв розглянути питання щодо кандидатів у народні депутати від партій «Батьківщина» та «УДАР», які висунуті в загальнодержавному окрузі, завтра. Магера заявив: «Я хочу спростувати те, що певні Інтернет-видання опублікували, начебто ЦВК розгядала питання про реєстрацію кандидатів у народні депутати від партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та Юрія Луценка та начебто відмовила». Наразі розгляд цього питання в Комісії не відбувався.

Стосовно кандидатів у народні депутати, які, ймовірно, не проживали протягом 5-ти років на території України (А. Шевченко, А. Аваков, О. Азаров), пан Магера повідомив, що ЦВК застосовує те законодавство, яке є. Проте інформації про їхнє проживання за кордоном ЦВК не має ні з боку Міністерства внутрішніх справ, ні з боку прикордонної служби, ні з боку будь-якого іншого українського державного органу. Окрім того, Європейський суд з прав людини поставив вето на спробі підсумувати кількість днів проживання протягом 5-ти років на території іншої держави кандидата в народні депутати. Якщо сам громадянин України не зацікавлений у наданні посвідки на проживання, то орган іноземної держави навряд чи має право надавати таку інформацію згідно зі своїм внутрішнім законодавством. Інша справа – Павло Лазаренко, перетинання ним кордону востаннє було більше 10-ти років назад. Тут є очевидні підстави для прийняття рішення про відмову реєстрації.

Принагідно зазначимо, що при поданні документів політичних партій відносно кандидатів, які висунуті в багатомандатному державному окрузі, закон не вимагає подання виборчої програми ЦВК. А мажоритарники повинні подати та оприлюднити свою програму.

У терміновому порядку було проведено засідання ЦВК щодо камер спостереження на цьогорічних виборах. Журналістів про це сповіщено не було

Цікавим є той факт, що 6 серпня у терміновому порядку було проведено засідання ЦВК щодо камер спостереження на цьогорічних виборах. Технічне питання було єдиним на порядку денному і журналістів про це сповіщено не було. Заступник голови Комісії Андрій Магера пояснив це тим, що в Кабінеті Міністрів чекали постанови ЦВК з цього приводу для підготовки власного засідання. На сайті ЦВК можна ознайомитися з постановою №150 "Про подання на розгляд Кабінету Міністрів України технічного завдання та конфігурації створення інформаційно-телекомунікаційної системи "Відеоспостереження". Там же вказано про додаток до постанови, проте на сайті він відсутній. Магера ніяк не прокоментував цей факт.

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.