31 липня прес-служба Андрія Лопушанського, одного із потенційних мажоритарних кандидатів по 124 виборчому округу, розповсюдила серед львівських ЗМІ повідомлення про виявлення газети-клону офіційного видання львівського осередку ВО «Батьківщина». Видання під назвою «Наша Батьківщина» частково дублює зміст обласної партійної газети («Наша Батьківщина» №30 (351)), зокрема, нейтральні публікації, що стосуються історії та побуту краю.

image006

Натомість, за даними прес-служби благодійного фонду Андрія Лопушанського, у газеті-клоні наявні критичні матеріали щодо двох ймовірних кандидатів у 124 окрузі: самого Андрія Лопушанського та Івана Білака. Цих матеріалів у оригінальному партійному виданні немає. Поруч з цим, прес-служба фонду наголошує на наявності на сторінках клону нейтрального інтерв’ю зі ще одним потенційним кандидатом по округу - правозахисником Ігорем Пукшином. Відповідно, на думку представників фонду, поява видання-клону вигідна ймовірному кандидату Пукшину і може бути його рук справою. У свою чергу, прес-служба Ігоря Пукшина заявила, що ні сам Ігор Пукшин, ні його команда не мають жодного стосунку до цього видання.

Насправді, виявлена газета-клон існує вже щонайменше з 2007 року. Його поява - справа рук місцевого журналіста Василя Семена. Пан Василь, відповідно до вихідних даних, заснував свій проект ще у 2005 році. Але реєстраційне свідоцтво від Міністерства отримав лише в 2007. Номер свідоцтва вказаний у вихідних відомостях видання на останній сторінці: серія КВ №12449-1333р. Щоб переконатися у наведених даних звернемось до державного реєстру засобів масової інформації[1]:

Як бачимо, при пошуку в реєстрі за назвою видання «Наша Батьківщина» знаходимо дві газети. Одна - зареєстрована обласною організацією ВО «Батьківщина», інша - Василем Семеном. Тобто, по суті, газета пана Семена - клон. Але формально юридичних претензій до видавця немає - видання офіційно зареєстроване.

Проте, короткий екскурс в мережу Інтернет покаже, що претензії до видання Василя Семена з’явилися не вперше. Зокрема, видання звинувачували у передруку чужих публікацій без відома автора та посилання на першоджерело. Зокрема, на шпальтах «Наша Батьківщина» виходили статті видання «Газета по-Українськи»[2], Інтернет-видання «Українська Правда»[3]. Також, львівський осередок ВО «Батьківщина» звертав увагу ЗМІ та виборців на вихід газети-клону ще у 2010 році, напередодні виборів до місцевих рад. Тоді видання Василя Семен розповсюджували через агітаційні намети УСДП.

Детальніше:
Андрій Дутчак
координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012
у Львівській області
063 628 68 44
 
Ірина Швець
прес-секретар
063 628 68 40

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.