Не так давно на Полтавщині з`явилися білборди із зображенням Голови Полтавської обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка, на яких головний держслужбовець області вітає краян зі святом Дня Конституції. Така акція сприймалася б цілком логічно і її можна було б списати на рахунок соціальної реклами, якби у підписі до вітання не значилось, що О.Удовіченко є не лише головою ОДА, а й головою обласної організації Партії регіонів.Полтавщина

Це має ознаки політичної реклами, займатися якою будь-якому державному службовцю у робочий час та використовуючи своє службове становище заборонено законодавчо.

Аби розібратися з цим питанням, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА  у Полтавській області звернулися до обласної державної адміністрації з інформаційним запитом з цього приводу. Запитувачі хотіли почути від чиновників відповіді на такі запитання:

- яка кількість білбордів зі «святковим сюжетом», була розміщена у Полтавській області;
- яка сума була сплачена за виготовлення постерів із зображенням Голови Полтавської обласної державної адміністрації;
- яка сума була сплачена за розміщення даних постерів на рекламних носіях;
- з яких джерел здійснювалося фінансування виготовлення та розміщення даних рекламних матеріалів.

Заступник голови ОДА Валерій Пархоменко письмово відповів, що Полтавська обласна державна адміністрація не володіє і не зобов'язана володіти інформацією стосовно кількості білбордів із зображенням їх очільника, які зазначаються у запиті та розміщених на території області. Більше того, ОДА також не володіє інформацією стосовно суми коштів на виготовлення і розміщення даних постерів та з яких джерел здійснювалося фінансування виготовлення і розміщення продукції.

Активісти ОПОРИ також направили запит до іншого суб’єкту, який згадувався у підписі Олександра Удовіченка на білборді, а саме Полтавської обласної організації Партії регіонів. Запит був направлений до центрального офісу у місті Полтаві 27 липня. Відповідь за підписом керівника юридичного відділу Полтавської обласної організації ПР ОПОРА отримала у встановлений законом термін. Полтавські регіонали у своїй відповіді зазначили, що відповідно до ч. 1   ст. 19 Конституції України «правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», а відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» Полтавська обласна організація Партії регіонів не визнається розпорядником публічної інформації для цілей цього Закону.

Наразі ж залишається чекати наступного великого державного свята, наприклад Дня незалежності України, та спостерігати за появою нових сюжетів білбордів з зображенням високопосадовців області. Хоча, залишається і варіант коли наші інформаційні запити сприятимуть тому, що політики будуть більш обачними у використанні методів своєї реклами у майбутньому.

Детальніше:
Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області
063 568 79 01
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.