Попереднього тижня більшість політичних сил провели з’їзди і оприлюднили списки своїх кандидатів в депутати. Якою ж виявилась питома політична «вага» Харківщини у провідних партіях, зважаючи на представництво харків’ян та жителів Харківської області у списках партій по багатомандатному виборчому округу?

Найбільший відсоток харків’ян у списку опозиційного ВО «Батьківщина» – 2,6 %  (6 кандидатів). За повідомленням першого заступника голови Харківського виборчого штабу об’єднаної опозиції Ірини Єфремової, до першої сотні списку потрапило четверо харків’ян: № 24 – голова Харківської обласної організації ВО «Батьківщина»  Арсен Аваков, № 57 – президент футбольної Прем’єр-ліги, діючий народний депутат України Віталій Данилов, № 62 – керівник Харківського регіонального передвиборчого штабу «За Батьківщину» Віталій Немилостивий, № 97 – голова Харківської обласної організації партії «Фронт змін» Олександр Давтян. Крім цього, в списку під № 130 – заступник голови Харківського виборчого штабу ВО «Батьківщина Ірина Єфремова, під № 211 – голова Київської районної у м. Харків організації  партії «Батьківщина» Максим Алєксєєнко.

В цілому, соціологи, зокрема аналітичний «Центр ім. Разумкова», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС),  група «Рейтинг» пророкують об’єднаній опозиції «За Батьківщину» від 25.5% до 27.9% голосів виборців. В середньому це – біля 59 місць у Верховній Раді. Відтак, за гіршим прогнозом у Верховну Раду VII скликання від об’єднаної опозиції  «За Батьківщину» потрапляє один представник Харківщини. У випадку, якщо справдиться позитивний прогноз для об’єднаної опозиції, «харків’ян» у її списку буде троє.

По 5 кандидатів від Харківщини – у списках КПУ та «Удару» (2,2 %).

Кандидатами в народні депутати в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від Комуністичної партії України з вихідцев Харківщини стали: № 15 – перший секретар Балаклійського райкому партії Олег  Буховець, № 43 – голова селищної ради смт. Панютіно Олексій Корпан, № 56 – депутат міської ради м. Дергачі Володимир Василиненко, № 69 – керівник Дзержинської районної у м. Харків парторганізації Микола Акінін, № 83 – депутат обласної ради Леонід Стрижко. Відтак, усі п’ятеро у першій сотні списку. У списку КПУ з 214 кандидатів депутати Харківщини складають 2.3 %. За прогнозами «Центру ім. Разумкова», КІМС і групи «Рейтинг» КПУ набере від 7.4% до 9.8 % голосів виборців. В середньому для КПУ це дає за прогнозами 19 депутатських крісел. В кращому випадку – 22. Такі обставини дають шанс на проходження до Верховної Ради тільки  № 15 у списку КПУ – Олегу Буховцю.

Перший представник від Харківщини в списку «Удару» під № 81 – Катерина Курашова. Ще троє у другій сотні: № 134 – Леонтій Шипилов, № 160 – Олексій Пушняк, № 182  – Василь Гунько. В третю сотню під № 215 увійшов Віталій Бессонов. Найкращий електоральний прогноз для партії Віталія Кличка - від КМІС - 14.5%, тобто, 32 місця в Парламенті. Для кандидатів від «Удару» з Харківщини такий поріг є нездоланним.

До списків Партії Регіонів та партії «Наша Україна» (НУ) увійшли по четверо харківських представників, тобто відома «харківська» частка кандидатів в депутати від кожної з цих партій - біля 1.8 %.

У Партії регіонів троє «харків’ян» розмістилися у першій сотні. Відкриває відлік із № 60 діючий народний депутат України Інна Богословська, № 75 – співвласник групи кампаній «АвтоІнвестСтрой» Василь Поляков, № 95 – народний депутат Василь Потапов, № 140 – заступник голови Харківської обласної організації партії Олена Олешко. Найнижчий результат Партії Регіонів прогнозує група «Рейтинг» – 20.3% (45 місць), а найбільший КМІС – 29.1% (65 місць). Таким чином, для проходження до Парламенту хоча б одного харківського кандидата, Партія Регіонів має набрати не менше 26.7% голосів виборців.

Для проходження до Парламенту хоча б одного харківського кандидата, Партія Регіонів має набрати не менше 26.7% голосів виборців

У партії «Наша Україна» (НУ) теж троє вихідців з Харківщини увійшли до першої сотні. Це – голова Харківської обласної організації партії Ярослав Ющенко (№ 12), голова Краснокутської районної організації НУ Анна Безверха (№ 49), голова Харківської міської організації партії «Наша Україна» Костянтин Барилко (№ 97). Також у списку – голова Комінтернівської районної організації партії Сергій Курінний (№ 198). За умови, якщо «Наша Україна» набере 5% голосів (а це – 11 місць у Верховній Раді), представники партії з Харківщини все-одно не потраплять до Парламенту.

При подоланні ВО «Свобода» бар’єру в 5 %, крісло у Верховній Раді обійме голова Харківської обласної організації цієї партії Ігор Швайка. Він у списку під № 8. Від партії Наталії Королевської «Україна-Вперед» в прохідній частині списку, за умови подолання мінімального відсоткового бар’єру, опиниться представник Харківщини, діючий народний депутат України, Олексій Логвиненко.

При подоланні ВО «Свобода» бар’єру в 5 %, крісло у Верховній Раді обійме голова Харківської обласної організації цієї партії Ігор Швайка

Звичайно, голосування за партійний список у багатомандатному окрузі відбиває, передусім, пропорційне ідеологічне, а не територіальне представництво виборців у Верховній раді. Тим не менш, пропорційність представництва різних областей у партійній частині парламенту є вагомою ознакою демократичної структури сучасних загальнонаціональних партій та парламентського представництва. 

Наразі, загальна чисельність виборців, за даними Державного реєстру виборців України, складає 36 256 483, з них на Харківщині проживає 2 200 483. Жителі регіону, таким чином, складають 6.07% від загального числа виборців, поступившись лише Донецькій та Дніпропетровській областям з показниками 9.41% та 7.48% відповідно. Харківська область є важливим індустріальним регіоном, що робить її значущим елементом економічного обличчя України. Однак, цього не можна сказати про ймовірне політичне представництво області у Верховній Раді VII скликання. Підтвердженням цього є той факт, що лише у ВО «Свобода» харків’янин увійшов у топ-10 списку.

Ірина Єремєєва,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
у Харківській області
 
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.