Напередодні старту виборчої кампанії, активісти Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалися з Максимом Корнієнком, головою громадської приймальні народного депутата України Петра Андрійовича Ющенка, юридичним консультантом Харківської обласної організації політичної партії «Наша Україна»

Розмова велася про особливості та загрози виборчої кампанії-2012, дискусійні питання, які будуть підійматися впродовж виборчого процесу, про плани «Нашої України» щодо організаційної роботи та ставлення партії до «мовного» закону.

Довідка ОПОРИ:

Максим Юрійович Корнієнко

З 2010 року є керівником юридичного відділу Харківської міської організації «Альянс Квіріти».

З 2011 року надає правову допомогу у рамках співпраці з Харківською обласною організацією політичної партії «Наша Україна».

Веде приватну юридичну практику, співпрацює з різними юридичними фірмами та громадськими організаціями.

 

Максиме, доброго дня. Думаю, варто розпочати розмову одразу з актуального питання. Чим, на Вашу думку, майбутні вибори будуть відрізнятися від минулих (як у діяльності вашої парторганізації, так і інших політичних гравців)?

Як визнають українські і іноземні політологи – Харків завжди був центром України, де вирішується багато всього. Недаремно з 2010 року існує прислів’я: «Та партія, яка переможе у Харкові, переможе і в Україні».

Наразі в Харкові ситуація дуже складна – адміністративний ресурс дуже давить, як на опозиціонерів, так і на підприємців.

Сьогодні у Харкові фактично немає засобів масової інформації, які б могли публікувати нашу інформацію в повному об’ємі. Більшість телеканалів або закриті, або контролюються міською владою, як «7 канал» у Харкові. Виникли проблеми у телеканала «Сімон», який давав більш-менш незалежну інформацію. Хоча ще в 2010 році сам очільник телеканала Олександр Давтян стверджував, що Геннадій Кернес (прим.: діючий Харківський міський голова) – найкращий мер. Такі вислови яскраво показують відсутність реальної опозиції у Харкові.

Між Партією Регіонів та Об’єднаною опозицією в Харкові взагалі різниці немає. Коли пан Давтян, який представляє опозицію, говорить, що влада – гарна, незрозуміло, до якої опозиції він тоді відноситься.

Для такої партії, як «Батьківщина», все будується на фінансах. Ніякої ідеології там немає. Роблять вигляд бурної діяльності, а насправді діяльність відсутня. Тому в 2010 році Партія регіонів і перемогла у Харкові, бо нічого реального «Батьківщиною» не робилося.

Зараз дуже багато використовується лозунгів про захист. Про який захист, я не розумію. Якби вони щось зробили реально – і це оприлюднили, одна справа, а коли нічого ще не зроблено – то інша.

Та оцінка, яку дав Арсен Аваков (прим.: голова Харківського обласної організації політичної партії «ВО «Батьківщина»») про те, що від Об’єднаної опозиції на Харківщині до Верховної Ради пройдуть 3-4 кандидати-мажоритарники, на мою думку, не справдиться.

Вважаю, що цей виборчий процес буде брудним. І далі будуть гратися на різних технологіях.

Технологія, яку запустила «Батьківщина», і яку, як наслідок, підхопила Об’єднана опозиція – це ситуація з політв’язнями: пані Тимошенко, паном Луценко, паном Іващенко та іншими. Саме на цьому опозиція хоче пройти до парламенту.

Знову з’являються обіцянки: «Ми покращимо життя». Вибачте, ви є народними депутатами, чому не покращуєте його вже зараз?

Саме популізм є основною ознакою влади за останній рік.

Мовний закон - це популізм. Його подають як захист російської мови. Насправді, якщо закон прочитати – ніякої російської мови він не захищає. Але при цьому ускладнює взаємовідносини між громадянами.

Мовний закон - це популізм. Ніякої російської мови він не захищає. 

На політичній арені з’явилися нові гравці, такі як Наталя Королевська. Силу підіймає партія Віталія Кличка. Хоча ряд партій вже померли. Зокрема, ПСПУ та інші.

Саме в цій системі, коли населення не бажає голосувати не за опозицію, не за владу, до Верховної Ради можуть пройти і «Україна-Вперед!», і «Удар». Частину голосів візьме «Наша Україна». Думаю, що в Харкові партія «Наша Україна» отримає 5-7 %, але не більше семи.

Інша ситуація - Комуністична партія України. За останні десять років вона нарешті почала щось робити. Але це не з тієї причини, що у них є бажання щось робити. Комуністи просто бояться не пройти в парламент (а соціологи про це говорять). Тому ми бачимо телевізійну рекламу, молодь в рядах КПУ.

Впевнений, що буде використовуватися чорний піар, будуть продовжуватися напади на агітаторів. Як відомо, спроби демонтування наметів «Нашої України» силовими методами у Харкові не мала ніякої реакції від міліції.

Ще не так давно проходили судові засідання, коли в Комінтернівському районі представники міської адміністрації та «Жилкомсервісу» намагалися конфіскувати намет партії «Україна-Вперед!».

Такі події говорять про те, що в Харкові намагаються показати – є єдина партія – Партія регіонів. Інших партій не існує.

Всіляке може відбуватися і на виборчих комісіях. Адже в 2010 році були обкатані усі можливі технології. Виникатимуть ситуації, коли не будуть сходитися одні цифри з іншими, коли спробують зняти кандидатів через ЦВК будь-якими методами. Перед самими виборами, не виключаю, з’являться додаткові роз’яснення ЦВК, невигідні політичним партіям, що хочуть чесно виграти вибори.

Буде збільшуватись кількість мітингів, акцій протесту. Чи буде велика кількість людей на подібних заходах? Ні. Люди бояться. Настільки бояться, що їм легше мовчати, або обговорювати події «на кухні». Однак, все ж будуть такі, хто вийде.

На сьогоднішній день влада намагається зробити лише дорогу та проголосити, що це робиться при підтримці одного з народних депутатів. Це смішно. Ніхто не скаже про те, що дороги ремонтуються за гроші міського бюджету. Ні один народний депутат не вкладає власні кошти, щоб залатати хоча б одну вибоїну на дорозі. При цьому я їду по вулиці Олімпійській і бачу напис: «Дорожні роботи ведуться за підтримки народного депутата Ірини Горіної (прим.: ймовірний кандидат-мажоритарник по 171 виборчому округу Харкова)». Це мене дивує. Вона це профінансувала чи як? Ні, це реклама. При тому, що передвиборча кампанія ще не почалась. Включаємо «7 канал» і бачимо народних депутатів – «Ми переможемо!». Це вже просто нахабство. Ми бачимо таку саму агітацію зі сторони Об’єднаної опозиція – ролики, які крутяться з Тимошенко, Луценко, Гриценко.

Один плюс в цій виборчій кампанії – людей хоча б накормлять. Бо за два роки люди настільки бідними стали, що реальна пенсія в 1 000 грн зараз не може зрівнятися з тією ж тисячею в 2009-2010 роках.

Максиме, ми зараз говорили про особливості Парламентських виборів 2012, а які загрози для різних суб’єктів виборчого процесу Ви б виділили?

Для ЗМІ я бачу два варіанти розвитку. Або вони стануть провладними, або будуть закриті. Такий канал, як «ТВі» зникне з телевізійної сітки та перейде до мережі Інтернет. Така ж ситуація може бути з харківським телеканалом «Сімон». Всі інші канали будуть працювати, враховуючи те, що вони вже провладні, і будуть далі розповідати про те, як в Україні добре живеться. Тиск залишиться. Але в більшості випадків це буде самоцензура всередині ЗМІ. Реальність – коли від слова «міська влада» чи «влада» взагалі – будуть думати чи писати новину, чи не писати.

Виборці будуть ще гірше жити. Рівень довіри до влади буде падати з кожним днем - як до Президента, так і до Парламенту. На сьогодні він достатньо низький. Також буде падати довіра і до Партії регіонів, як до суб’єкту влади.

Для громадських організацій – їх будуть закривати, на них будуть тиснути. Але зараз закривати громадські організації в Україні небезпечно, особливо ті, що мають ім’я в Україні та за кордоном.

Не виключаю, що на захист опозиції може стати Російська Федерація. А рейтинг Віктора Федоровича знизиться як у Європі, так і в Росії .

Думаю, що крупні гравці вийдуть з Партії Регіонів – пан Пінчук, пан Ахметов, і ряд інших людей, адже рейтинг довіри падає і до них. Тому в них виникають бажання фінансувати інші політичні партії, аби залишитися при владі.

Крупні гравці вийдуть з Партії Регіонів – пан Пінчук, пан Ахметов, і ряд інших людей. Адже рейтинг довіри падає і до них.

Погіршуватиметься судова система. Реально знаходити захист люди не зможуть, якщо справи якимось чином будуть пов’язані із владою.

Буде погіршуватися ситуація з мирними зборами, збільшиться кількість заборон. З боку міліції буде частіше застосовуватися сила.

Я боюся більшого, що по закінченню строку Президентства Віктора Федоровича, Україну будуть рівняти з Білоруссю. Хоча це вже зробила Ангела Меркель в плані прав людини.

На виборах 2010 рок, кандидати Харківського осередку "Нашої України" не балотувалися у депутати Харківської міськради. Як партія буде надолужувати втрачений виборчий цикл у місті? І які плани щодо організаційної роботи ви маєте?

В першу чергу, «Наша Україна» буде йти до людей. Говорити з ними про їхні проблеми, дахи, високі тарифи на комунальні послуги, про те, що їх хвилює. Ми будемо з людьми працювати.

Точно знаємо чого ми не будемо робити - обіцяти людям золотих гір. Будемо чесно говорити їм про те, що вирішення їхньої проблеми – це перш за все їхня задача. Ми не прийшли вирішувати ваші проблеми самотужки. Ми будемо вирішувати їх разом.

Бо часто приходять політики і кажуть – «ми за вас вирішимо». А люди на це сподіваються.

Ми будемо видавати газету, де публікуватимемо проблеми людей, де буде знаходитися спеціальний розділ – питання юристу.

Наші волонтери та члени партії будуть організовувати зустрічі, де показуватимемо, як будемо разом боротися.

Перше, що ми дамо кожній людині – це звіт партії за 5 років – що робилося і що буде робитися.

Також сьогодні у соціальній мережі Facebook пишеться виборча програма. На сторінці є окремі розділи, наприклад, НАТО, ЖКГ, корупція, правосуддя, куди кожен може написати свою пропозицію. Далі буде проходити голосування. І ті пропозиції, які наберуть найбільшу кількість голосів , стануть частиною виборчої програми.

У Facebook пишеться виборча програма, куди кожен може написати свою пропозицію. 

Наша партія не йшла праймерізом. Хоча можна було б. Не пішли не тому, що щось хочемо зробити не демократично. А тому, що ми будемо висувати людей, які себе вже показали своєю діяльністю.

Цікаво, які питання будуть підійматися для дискусії «Нашою Україною» в цьому виборчому циклі? Як гадаєте, які питання висвітлюватимуться вашими суперниками по виборчим перегонам?

Ми будемо підіймати усі питання. А ось конкуренти по виборчій кампанії будуть висувати соціалку. Не здивуюсь, коли будуть додатково з’являтися пільги, закони.

Такою ж буде гра з НАТО, американським та російським питаннями.

Не здивуюсь, коли в жовтні по всіх школах дуже різко почнуться батьківські збори. Так само різко на цих заборах з’являться народні депутати. Дійшло до того, що школах вже не вистачає кабінетів для депутатських приймалень та стін, де можна приклеїти депутатське фото.

Сьогодні однією з найгарячіших тем у Харкові є «мовний» закон. Чи можете Ви оголосити позицію партії «Наша Україна» стосовно даного ситуації?

Даний закон є дискримінаційним, неконституційним. Нічого спільного з Європейською хартією регіональних мов або мов меншин він не має. Саме з цієї причини «Наша Україна» виступає проти. Наразі ми проводимо акцію з вимогою до Президента ветувати закон.

Якщо ж даний закон все-таки буде підписаний, то наша громадська організація буде подавати позов із вимогою визнати дії народних депутатів під час голосування незаконними. Також буде поданий позов до заступника голови Верховної Ради пана Мартинюка, який грубо порушив регламент роботи Верховної Ради.

Наостанок хотілося б дізнатися про найближчі плани політичної партії «Наша Україна» та почути Ваші побажання щодо перебігу виборчої кампанії?

У найближчому майбутньому відбудуться конференції осередків партії «Наша Україна», з’їзд, а далі рутинна робота: зустрічі з громадянами, ЗМІ, Партією регіонів у стінах ТВК та ДВК. Адже ми розуміємо, що їх там буде більшість. На жаль.

Сподіваюсь, що громадські активісти не закриють на це очі і будуть діяти.

Побажання одне - не спускатися за межу людської моралі та цінностей.

Для громадян – брати все від всіх, але голосувати так, як тобі підказує серце та душа.

Для ЗМІ – залишатися журналістами, а не йти на повідку у партій.

Для мене особисто хотілося б одного, щоб мої побоювання про те, що майбутній виборчий процес буде брудним – не справдилися.

Бесідувала з головою громадської приймальні народного депутата Петра Андрійовича Ющенка, юридичним консультантом Харківської обласної організації політичної партії «Наша Україна» Максимом Корнієнком  спостерігач Проекту «Спостереження за виборами до Верховної Ради України 2012 року» в Харківській області Олена Українець.
 
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.