Минулого місяця Київська обласна «Батьківщина» розпочала безстрокову громадську акцію «Україна проти Януковича. Скажіть «НІ» президенту».

_1.1За словами першого заступника Київського регіонального штабу Об’єднаної опозиції Володимира Полочанінова, по Київській області було розташовано 50 інформаційних наметів. Зокрема, намети в першу чергу розташовувались у всіх районних центрах, де громадяни могли заповнити всі необхідні документи, аби долучилися у якості третьої особи до адміністративного позову Арсенія Яценюка проти Президента України Віктора Януковича.

18 липня Київський окружний адміністративний суд заборонив Боярській міській організації «Батьківщина» встановлювати інформаційні намети. А 2 серпня Київський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Київського окружного адміністративного суду щодо заборони встановлення інформаційних наметів партії «Батьківщина» в. Боярці. Про це повідомив керівник Київського регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Костянтин Бондарєв. Також Бондарєв наголосив: «Рішення суду першої інстанції було упередженим і порушувало Закон України «Про політичні партії в Україні». Однак, як би ми не подали апеляцію, постанова Київського окружного адміністративного суду набрала би чинності, незважаючи на порушення законодавства»._1

Так з початку акції у Київській області, за повідомленням Об’єднаної опозиції, забороняють збирати підписи за відставку Президента України Віктора Януковича. В Баришівці комунальні служби знесли інформаційний намет без дозвільних документів. У Сквирському, Іванківському, Володарському, Згурівському та інших районах розміщення наметів забороняють через реконструкцію площ, вузькі пішохідні доріжки, заміну асфальту.

Станом на 2 серпня, за інформацією прес-служби Київської обласної партійної організації «ВО» «Батьківщина», 21 тисяча жителів долучилися у якості третьої особи до адміністративного позову Арсенія Яценюка проти Президента України Віктора Януковича. 35 тисяч жителів висловилося за відставку Президента.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.